"Nu puteam să mă urc cu ei în maşină, îmi rupeau mâna!" - "negrişori" despre banii căraţi pentru Darius Vâlcov

Cele peste 100 de tablouri descoperite de procurorii DNA în timpul percheziţiilor legate de dosarul lui Darius Vâlcov au fost achiziţionate de fostul ministru nu dintr-o pasiune nestăvilită pentru frumos, ci pentru fi vândute într-o galerie de artă pe care demnitarul intenţiona să o deschidă în Bucureşti, relatează România Liberă.
Ministrul pentru Buget Darius Vâlcov (facebook.com)
Loredana Diacu
28.03.2015

Cele peste 100 de tablouri descoperite de procurorii DNA în timpul percheziţiilor legate de dosarul lui Darius Vâlcov au fost achiziţionate de fostul ministru nu dintr-o pasiune nestăvilită pentru frumos, ci pentru fi vândute într-o galerie de artă pe care demnitarul intenţiona să o deschidă în Bucureşti, relatează România Liberă.

Tablourile au fost cumpărate cu bani din 'comisioanele' pe care Vâlcov le-a primit cât a fost primar şi apoi senator, transformaţi apoi în valută.

Valuta îi era necesară ministrului de Finanţe Darius Vâlcov pentru a achiziţiona de la casele de licitaţii din străinătate tablouri de autori celebri, între care de Auguste Renoir, Pablo Picasso, Andy Warhol etc., scrie România Liberă.

Potrivit sursei citate, Vâlcov a schimbat, prin "negrişori", sume imense la case de schimb valutar, care nu mai pridideau să-i facă rost de monedă străină.

Redăm stenograma unor conversaţii purtate între "negrişorii" Bogdan Petre Timofte şi Marian Alexandru Mocanu, administratori ai unor firme controlate de Darius Vâlcov, care povestesc cum spălau banii din şpăgi prin intermediul acestor firme şi cum, la ordinele fostului ministru, cumpărau valută. Stenograma a fost publicată de România Liberă.

"TIMOFTE BOGDAN PETRE: Că dimineaţă când m-am întâlnit eu cu el, când ne-am dus să ne tundem, îmi zice: „Vezi că am vorbit cu DARIUS şi să-i facturezi 70% din 2 miliarde lu’… lu’ SGV-u’. Şi o să-ţi dea SGV-u’ banii ăştia să te apuci de muncă.” „Astăzi facturezi! Da?” „O.K.!” Ce să mai fac, ce să mai, că…

MOCANU MARIAN ALEXANDRU: Să-mi facturezi tu mie, pe SGV, 2 miliarde?

TIMOFTE BOGDAN PETRE: Da. 70% din din 2 miliarde.

TIMOFTE PETRE BOGDAN: Pfoai de capu’…! Eu nu mai… nu pot să spun sume, nu ştiu câte zeroruri. …[neinteligibil]… mie …[neinteligibil]… Ce? …[neinteligibil]… Tu vrei să dormi liniştit cu ăştia în casă?

MOCANU MARIAN ALEXANDRU: Î…

TIMOFTE PETRE BOGDAN: Nu puteam să mă urc cu ei în maşină, îmi rupeau mâna! Mă, îmi rupeau mâna! Ştii cum mă ştiu ăia de la casele de schimb valutar?

Cum schimbau leii în valută la ordinele lui Darius Vâlcov

MOCANU MARIAN ALEXANDRU: Ă…

TIMOFTE PETRE BOGDAN: Sute de mii am schimbat la ei!

MOCANU MARIAN ALEXANDRU: În oraş, acolo?

TIMOFTE PETRE BOGDAN: Aoleu!

MOCANU MARIAN ALEXANDRU: Şi ce dracu’ ai făcut cu ei?

TIMOFTE PETRE BOGDAN: [râde]

MOCANU MARIAN ALEXANDRU: În euro, i-ai schimbat în euro?

TIMOFTE PETRE BOGDAN: Din euro în lei, din lei în euro.

MOCANU MARIAN ALEXANDRU: Cum trebuia la momentu’ respectiv?

TIMOFTE PETRE BOGDAN: În dolari, în franci, în ce trebuia atunci.

MOCANU MARIAN ALEXANDRU: Mînca-ţi-aş…

TIMOFTE PETRE BOGDAN: Ştii cum mă ştiau ăia? Când mă duceam, când îi sunam, oamenii ştiau direct: „Cât vrei, 100 de mii, 200 de mii?”

MOCANU MARIAN ALEXANDRU: [râde] Şilingi, lei, ce ai azi

Cum veneau din Craiova şi Piteşti sutele de mii de euro la casele de schimb valutar

TIMOFTE PETRE BOGDAN: „Ce ai, frate, astăzi?” „Vreau acum.” Ştii cum se făceau? Într-o oră se făceau, cum veneau banii, de pe la CRAIOVA, de pe la PITEŞTI, casele de schimb, între ei? [rosteşte o interjecţie] Mă duceam, nu puteam să-i, să-i descarc. [rosteşte o interjecţie] „Daţi-mi atât.” Cât a cărat maşinuţa aia a mea… Cât au fost la mine în casă… Mânca-ţi-aş…!

MOCANU MARIAN ALEXANDRU: A cărat maşinuţa aia, CITROEN-u’, milioane, a?”

Cum se mutau banii dintr-o firmă în alta pentru ca apoi să fie investiţi într-un hotel

„MOCANU MARIAN ALEXANDRU: Bă, numai... numai, de-aici, gândeşte-te că e sumă mare, BOGDANE, în [cuvânt obscen]! Adică eu am luat nişte lucrări fictive de la PLUS CONFORT, de la vără-miu, da? Le-am făcut fictive şi cu tine, aceleaşi lucrări. Că-s aceleaşi lucrări, în [cuvânt obscen]! Da? Şi tu, banii ăştia, 1 milion două sute patruzeci, cât [cuvânt obscen] mea e, că nici nu mai ştiu, i-ai băgat în hotel. Dă? Hotel care e pe S.G.V., care S.G.V.-ul e al meu. Dup-aia ai mai primit de la PLUS CONFORT la fel.

TIMOFTE BOGDAN PETRE: Douăzeci şi două!

MOCANU MARIAN ALEXANDRU: Cât? Douăzeci şi două de miliarde?

TIMOFTE BOGDAN PETRE: Douăzeci şi două de miliarde!

MOCANU MARIAN ALEXANDRU: Pe ce?! Lucrări care n-au existat, pe...

TIMOFTE BOGDAN PETRE: Păi, sunt 13 miliarde... 13 miliarde pe M.K.S. şi douăzeci şi două pe PLUS CONFORT.

MOCANU MARIAN ALEXANDRU: Atâţia sunt? [cuvânt obscen], nici nu le mai ştiu! Cât fac... 22 cu 13...?”

Reamintim că Darius Vâlcov, fost ministru de Finanţe, este în prezent în arest la domiciliu în urma unei decizii luate joi de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Vâlcov va fi trimis în judecată pentru trafic de influenţă, fiind acuzat că ar fi intervenit, când era primar al Slatinei, în atribuirea unor contracte către un om de afaceri, care i-ar fi promis 20 la sută din sumele încasate. Potrivit România Liberă, cel care i-a dat cel puţin 2.000.000 de euro şpagă lui Vâlcov a fost omul de afaceri Theodor Berna (patronul Tehnologica Radion), care s-a autodenunţat.

Vâlcov mai este suspectat în acelaşi dosar că ar fi folosit informaţii obţinute când a fost primar, senator şi ministru, pentru a sprijini o firmă de cadastru, una de contabilitate şi un birou de avocatură, firme deţinute de acesta, dar administrate prin interpuşi.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor