Disperarea îşi spune cuvântul în Atena: Activiştii anti-austeritate ocupă clădirea Ministerului Finanţelor

Activişti greci ocupă Ministerul grec al Finanţelor din Atena, 11 iunie 2015.
Activişti greci ocupă Ministerul grec al Finanţelor din Atena, 11 iunie 2015. (Captură Foto)

Activişti greci anti-austeritate au ocupat joi clădirea Ministerului Finanţelor din Atena, într-un semn de protest faţă de noile măsuri de austeritate dictate de creditorii internaţionali.

Manifestanţii au dat jos steagul Uniunii Europene de pe clădire şi au afişat un banner care îl prezintă pe premierul Alexis Tsipras alături de predecesorii săi, George Papandreou şi Antonis Samaras, împreună de mesajul “Am sângerat suficient, am plătit suficient”.

Bannerul afişat de uniunea sindicală pro-comunistă Pame sugerează atât faptul că Grecia a făcut deja destul pentru a respecta cerinţele creditorilor internaţionali, dar şi implică faptul că noul guvern de stânga, la fel ca şi fostele guvernele socialist şi reformator ale predecesorilor, se îndreaptă în aceeaşi direcţie.

Între timp, pentru joi sunt plănuite de organizatori mai multe manifestaţii în Atena şi în alte oraşe ale Greciei.

Tot astăzi, premierul grec se va întâlni cu preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker la Bruxelles pentru discuţii care urmăresc să paveze drumul către încheierea unui acord necesar prevenirii falimentării Greciei.

Partidul anti-austeritate Syriza al premierului Tsipras a câştigat alegerile în luna ianuarie pe baza unor promisiuni privind reducerea datoriei externe elene şi suspendarea măsurilor de austeritate impuse de creditorii internaţionali, începând cu 2010, în cadrul a doua programe internaţionale de bailout.

Sondajele de opinie indică faptul că 53% dintre alegătorii greci care au ales Syriza favorizează o ieşire din negocierile ţării cu UE şi Fondul Monetar Internaţional, în timp de 50,2% dintre participanţii la sondajul Marc, realizat pentru Alpha TV, au declarat că preferă ca guvernul ţării să ajungă la un acord cu creditorii internaţionali.

Creditorii Greciei au refuzat să ofere Atenei ultima tranşă (în valoare de 7,2 miliarde de euro) din programul actual de bailout elen, atâta timp cât autorităţile ţării refuză să pună în aplicare reformele cerute de ei.

Fără aceşti bani, Atena ar putea intra în default la sfârşitul lunii iunie, dacă nu va rambursa Fondului Monetar Internaţional suma de 1,6 miliarde de euro.

Şi în aceste condiţii nu este exclusă chiar o ieşire forţată a Greciei din zona euro.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe