Azi în Ucraina se vorbesc limbile minorităţilor

manifest 26 februarie, Lvov.
manifest 26 februarie, Lvov. (facebook)

Ca răspuns la abrogarea de duminică a legii limbilor minorităţilor de către Rada ucraineană, pe siteurile de socializare a apărut un manifest care îndeamnă oamenii ca astăzi 26 februarie să vorbească în limba pe care nu o folosesc de obicei. Legea adoptată în 2012 în mandatul lui Ianukovici, care stabilea cadrul legal pentru o extindere a folosirii limbilor minorităţilor şi care a permis utilizarea rusei în estul ţării, în afaceri, în şcoli, dar şi în alte domenii, a fost piesa de rezistenţă a campaniei lui Ianukovici.

Legea promulgată de Ianukovici stipula că deşi ucraineana este singura limbă de stat, pe teritoriul ţării este garantată utilizarea limbilor regionale, între care rusa, româna şi „moldoveneasca”.

Manifestul a pornit din Lviv şi imediat exemplul a fost urmat de Odessa şi Doneţk. Pe facebook au apărut imagini reprezentative ale oraşelor, cu texte precum: „Astăzi nu este vorba despre limbă! Lviv doreşte alegeri noi, nu speculaţii lingvistice şi de minorităţi naţionale. Pe 26 februarie, din solidaritate cu sudul şi estul Ucrainei (zone în care se vorbeşte limba rusă - n.r.), eu voi vorbi în rusă acasă, la lucru, în mijloacele de transport cu prietenii – peste tot.”

Imaginile sunt însoţite de explicaţia necesităţii unor astfel de acţiuni. Cetăţenii din oraşele menţionate mai sus doresc să adreseze locuitorilor din estul şi sudul Ucrainei mulţumiri pentru ajutorul dat în „lupta împotriva autorităţilor criminale. Am stat pe baricade, ne jelim victimele şi împreună cu voi dorim să construim o Ucraina nouă”.

Manifestele doresc evitarea speculării problemei lingvistice de către diferitele forţe politice, pe fondul luptelor care încă au loc în Lugansk, Crimeea, Dnipropetrovsk, Kherson şi Odessa.

Textul însoţitor explică: „Nu vom impune forţat ucraineana şi nu vom oprima drepturile populaţiei vorbitoare de limbă rusă din sudul şi estul Ucrainei. Lviv şi cetăţenii Lviv-ului au fost mereu ospitalieri cu toate celelalte naţionalităţi...continuăm să fim un centru multicultural şi nu glorificăm ’naţiunea titulară’. Drepturile fiecărei fiinţe umane, indiferent de naţionalitate sau limbă, onoarea şi demnitatea sunt valorile pentru care am luptat pe Maidan şi continuăm să le susţinem”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe