Cel de-al treilea front ucrainean, în sud-estul ţării

(ANGELOS TZORTZINIS / AFP / Getty Images)

În timp ce la Kiev guvernul luptă împotriva protestatarilor din Maidan, în sud-estul ţării se formează un Front ucrainean, scrie în ediţia sa de joi cotidianul Nezavisimaia Gazeta, citat de RIA Novosti.

Frontul ucrainean are drept scop apărarea regiunii dacă ţara trece sub controlul Ucrainei occidentale, a declarat Vladimir Alexeev, deputat al Consiliului regional din Harkov. Oraşele Harkov, Dnepropetrovsk, Luhansk, Doneţk, Odesa, Nikolaev, Herson şi regiunea Crimeea vor fi în spatele liniei de apărare. Iniţiativa vine de la Harkov, dar Sud-Estul nu exclude posibilitatea unui compromis cu Centrul. Frontul ucrainean ar putea deveni o alternativă la Partidul Regiunilor, aflat la putere.

În opinia lui Alexeev, autorităţile ar trebui să utilizeze forţa şi să restabilească ordinea pentru a evita un război civil. ''Sperăm acum aceasta, dar, pentru moment, se spune 'Si vis pacem, para bellum' ('Dacă vrei pace, pregăteşte-te pentru război'). Dacă Ucraina occidentală distruge ţara, vom lua măsuri. Locuitorii din Harkov cred că, spre deosebire de Partidul Regiunilor, Frontul ucrainean va putea apăra populaţia regiunii'', a declarat deputatul.

Crearea Frontului ucrainean ilustrează dezamăgirea regiunii faţă de preşedinte, în timp ce chiar regiunea era considerată drept un bastion al preşedintelui şi-l condusese spre victorie la alegeri.

''Avem o mentalitate diferită de cea a Ucrainei occidentale şi, dacă vom continua să trăim împreună, aceasta va fi în cadrul unei federaţii. Pentru început, ea ar putea fi una economică. Atât Estul cât şi Sudul hrănesc restul ţării. Noi dispunem de principalele forţe de producţie. Chiar eu am o întreprindere cu peste o mie de angajaţi. De asemenea, 70% din produsele noastre pleacă în Rusia'', a spus Alexeev.

''În cazul integrării în Uniunea Europeană, mărfurile noastre nu se vor vinde pe piaţa europeană. Acesta este unul dintre principalele argumente împotriva integrării europene. Pentru a putea trăi normal într-o ţară, avem nevoie de o federaţie şi de frontiere deschise cu Rusia, pentru libera circulaţie a mărfurilor şi a persoanelor'', a declarat deputatul ucrainean Serghei Gorohov, de la circumscripţia majoritară din regiunea Luhansk.

În ultimele zile, Gorohov s-a întâlnit cu alegătorii săi şi miercuri a sosit la Kiev pentru a-i vizita la spital pe poliţiştii din brigăzile Berkut din Luhansk. ''Au fost răniţi cu gloanţe'', a afirmat Gorohov, estimând că ''nu trebuie să se cedeze, trebuie folosită forţa''.

Miercuri, la Odesa, deputaţii consiliului municipal au încercat să preia o bază a Berkut, dar nu au reuşit. Majoritatea locuitorilor nu-i susţin pe radicali după vărsarea de sânge la Kiev. Manifestaţii anti-Maidan au avut loc miercuri la Simferopol, în Crimeea. Consiliul suprem al autonomiei şi-a anunţat miercuri poziţia faţă de evenimentele de la Kiev: este împotriva opoziţiei şi a activiştilor din Maidan.

Consiliul suprem din Crimeea a susţinut iniţiativa creării Frontului ucrainean şi a declarat că este gata, dacă va fi nevoie, să se unească cu zona de pe malul stâng al Niprului într-o singură regiune.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe