LIVE TEXT. Ianukovici, suspendat. Timoşenko, eliberată

Trecut şi prezent eroic la Kiev, 20 februarie 2014
Trecut şi prezent eroic la Kiev, 20 februarie 2014 (LOUISA GOULIAMAKI / AFP / Getty Images)

23 februarie, 7:58 -Ianukovici oprit în timp ce vroia să fugă. Timoşenko, aplaudată pe Euromaidan

Viktor Ianukovici a fost oprit sâmbătă de poliţiştii de frontieră, pe o pistă de decolare din Donetsk, în timp ce încerca să fugă din Ucraina, în timp ce rivalul său politic, Iulia Timoşenko, a ţinut un discurs în faţa unei mulţimi de 100.000 de oameni strânşi în Piaţa Independenţei, scrie Kiev Post.

23 februarie, 02:35 - EuroMaidanul din Kharkiv a fost atacat

Protestatarii din Kharkiv au fost atacaţi de bărbaţi necunoscuţi. Bărbaţii au condus două maşini în mulţimea de protestatari anti-guvernamentali şi au început să tragă în ei, potrivit site-ul de ştiri locale ATN. Oamenii au fugit în biroul guvernatorului pentru a se ascunde. Cel puţin doi au fost răniţi.

23 februarie, 00:58 - Tiahnybok speră la unitatea opoziţiei

Oleh Tiahnybok, liderul Partidului Svoboda vorbit despre eliberarea din închisoare a fostului prim-ministru Iulia Timoşenko:

"Dacă nu ar fi fost eliberată, victoria nu ar fi fost completă. Când am fost întrebat despre opţiunile prezidenţiale am amintit mereu că există factorul Timoşenko şi va intra curând în acţiune. Timoşenko poate fi un candidat al opoziţiei, dar ar putea şi să nu fie. Acest lucru nu este decis încă. Dar eu sunt convins că vom găsi formula noii politici ucrainene".

"Am schimbat doar câteva cuvinte, ne-am felicitat reciproc. Ea ne-a mulţumit pentru lupta (partidului) Svoboda şi noi i-am mulţumit pentru lupta ei. Poate că vor fi mai mulţi candidaţi din opoziţie, dar nu am discutat încă, nimic nu a fost discutat încă. Daţi-ne cel puţin câteva zile - trebuie să punem la punct aspectul politic şi personal acum. Ne aşteaptă încă alegerile prezidenţiale şi numiri guvernamentale şi apoi parlamentare. Sper că nu ne vom lupta între noi şi ne vom coordona poziţiile la fel cum am făcut-o şi înainte. Dumnezeu să ne ajute cu acest lucru".

22 februarie, 17:45 - Iulia Timoşenko a părăsit spitalul din Harkov şi se îndreaptă spre Piaţa Independenţei

Fostul premier Iulia Timoşenko a părăsit, într-un scaun cu rotile, spitalul din Harkov, unde era deţinută, şi s-a urcat într-o maşină de teren neagră, făcându-le cu mâna susţinătorilor ei, raportează Reuters. Aceasta se îndrepta spre Euromaidan a anunţat un apropiat al fostului premier, citat de AFP.

"Dictatura s-a prăbuşit. Dictatura a căzut nu cu ajutorul politicienilor şi diplomaţilor, ci mulţumită oamenilor care au ieşit în stradă, care au reuşit să-şi protejeze familiile şi ţara", a fost prima declaraţie a Iuliei Timoşenko.

22 februarie, 17:30 - Turchynov a anunţat că Ianukovici a demisionat, apoi a revenit asupra deciziei

Oleksandr Turchynov, liderul opoziţiei numit astăzi în funcţia de preşedinte al Parlamentului, care acţionează în prezent ca un prim-ministru, a declarat că Viktor Ianukovici a fost de acord să demisioneze din funcţia de preşedinte. Dar, apoi, după consultarea cu consilierii săi, el s-a răzgândit. Turchynov a declarat că Ianukovici şi-a abandonat îndatoririle, iar locaţia sa este necunoscută. Prin urmare, Parlamentul a continuat demersurile de suspendare pentru că acesta şi-a părăsit postul şi a stabilit alegeri prezidenţiale anticipate pentru data de 25 mai.

22 februarie, 17:32 - Valentyn Nalivaychenko, numit din nou şef al Serviciului de Securitate

Valentyn Nalivaychenko care conduce puternicul Serviciul de Securitate al Ucrainei în timpul preşedintelui Viktor Iuşcenko, a căştigat aprobarea unanimă a Parlamentului de a-şi relua locul de muncă.

22 februarie, 17:19 - Parlamentul votează suspendarea lui Ianukovici

Parlamentul a votat în unanimitate suspendarea lui Ianukovici acuzându-l de încălcări grave ale drepturilor omului şi de abandonarea îndatoririlor sale. Votul a venit după ce au apărut rapoarte potrivit cărora Ianukovici a demisionat şi chiar şi-a înregistrat declaraţia de demisie în prealabil, dar apoi s-a răzgândit şi a trimis un videoclip sfidător în care promitea că nu va demisiona şi nu va părăsi Ucraina.

22 februarie, 05:05 - Rinat Ahmetov a precizat că Ucraina trebuie să rămână unită

Rinat Ahmetov, cel mai bogat om din Ucraina, a lansat urmatoarea declaraţie: "Poziţia mea rămâne neschimbată: Eu sunt pentru o Ucraină puternică, independentă şi unită. Azi pun un accent deosebit pe cuvântul "unită" pentru că acest lucru nu a fost niciodată mai important".

22 februarie, 05:03 - Armata spune că va onora jurământul făcut oamenilor

"În această perioadă dificilă pentru ţară, noi, angajaţii Ministerului Apărării al Ucrainei, subliniem că suntem şi rămânem loiali jurământului militar, Constituţia Ucrainei şi vom continua să respecteăm cerinţele statutelor Forţelor Armate ale Ucrainei şi a legilor care reglementează activitatea Ministerului Apărării. Regretăm profund pierderea de vieţi omeneşti şi sperăm că acest lucru nu se va mai întâmpla din nou în ţara noastră", a fost declaraţia apărută pe site-ul Ministerului Apărării.

22 februarie, 16:50 - Nicio lovitură de stat în Kiev, susţine Sikorski

Ministrul polonez de Externe, Radoslaw Sikorski, a declarat pe contul său de Twitter că nu a avut loc nicio lovitură de stat în Kiev şi a susţinut cele mai multe decizii dintre deciziile luate de Parlamentul Ucrainei. "Nu a fost nicio lovitură de stat în Kiev. Clădirile Guvernului au fost abandonate. Preşedintele Parlamentului a fost ales în mod legal. Preşedintele Viktor Ianukovici are 24 de ore să semneze intrarea în vigoare a Constituţiei din 2004".

Ianukovici susţine că preşedintele Parlamentului Rybak a fost atacat, iar parlamentarii au fugit din Partidul Regiunilor din cauza ameninţărilor.

Feb. 22, 4:19 p.m. -- Fugarul Ianukovici anunţă că nu îşi dă demisia

Într-un interviu televizat, preşedintele Viktor Ianukovici refuză să-şi dea demisia şi susţine că regimul său a fost victima unei ”lovituri de stat”.

Ianukovici, cu capul plecat şi de parcă ar citi un script, explică în timpul interviului acordat pentru Hromasdke TV că parlamentarii din Partidul Regiunilor care au fugit din ţară cât şi purtătorul de cuvânt al său au fost ameninţaţi.

Acesta îi acuză pe parlamentarii opoziţiei că au contribuit la o ”lovitură de stat” împotriva sa.

Feb. 22, 2:12 p.m. -- Ianukovici a încercat să scape de documentele incriminatorii

La scurt timp după eliberarea palatului Mezhiria, locul de unde Viktor Ianukovici a fugit cu ajutorul unui elicopter, liderii opoziţiei susţin că au găsit mai multe documente incriminatorii aruncate de-a lungul drumului dintre palat şi râul Dnipro.

Actele conţin dovezi ale sumelor cheltuite pe palatul Mezhiria, o listă ”neagră” cu jurnalişti cât şi dovezi care indică complicitatea lui Ianukovici în atacul criminal orchestrat jurnalistei Tatiana Cernovol.

22 februarie, 13:44 - La ora patru parlamentul decide demiterea oficială a lui Ianukovici

Liderul partidului Svoboda, Oleh Tiahniboc a sugerat parlamentului de la Kiev să voteze asupra demiterii oficiale a preşedintelui Viktor Ianukovici. Parlamentul va supune la vot şi închiderea departamentului de poliţie Berkut. Parlamentarii vor reintra în plen începând cu ora patru.

22 februarie, 13:33 Parlamentul a votat eliberarea Iuliei Timoşenko

Plenul parlamentului de la Kiev a votat cu 322 de voturi eliberarea imediată a fostul premier, Iulia Timoşenko, aflată în detenţie în oraşul vestic Kharkiv. Se aşteaptă ca aceasta să vină în piaţa centrală din Kiev. Parlamentarii au mai supus la vot şi înlocuirea procurorului general, Viktor Pshonka.

22 februarie, 13:32 - Parlamentul a numit prim ministrul şi ministrul de interne

Parlamentul din Kiev a votat cu 314 voturi dintr-un total de 450 numirea în funcţia de prim ministru a liderului opozant, Olksander Turcinov, membru al partidului Batkiviscina.

Parlamentul a mai decis numirea lui Arsen Avakov în funcţia de ministru al Internelor, ceea ce îl pune în controlul poliţiei.

22 februarie, 12:28 Ministerul de Interne pare să nu fie de partea lui Ianukovici

Pe site-ul Ministerului de Interne este postat următorul mesaj pentru toţi ofiţerii de poliţie din Ucraina: "Poliţia serveşte oamenii din Ucraina şi împărtăşeşte dorinţa oamenilor de schimbări. Ne plecăm capetele în memoria morţilor". Se solicită publicului să coopereze cu poliţia pentru a se menţine ordinea.

22 februarie, 11:55 - Membrii Parlamentului vor să ştie unde s-a dus Ianukovici

Rostislav Pavlenko din partidul de opoziţie al lui Vitali Klitschko a anunţat că Parlamentul a solicitat informaţii de la Ukraeorukh, autoritatea de reglementare a traficului aerian, privind locul unde s-a dus preşedintele Viktor Ianukovici şi aşteaptă răspuns. De asemenea, Parlamentul se pregăteşte să voteze un act constituţional prin care să se adopte Constituţia din 2004 şi fără semnătura preşedintelui Ianukovici, după care se va proceda la numirea cabinetului, în special în domeniul aplicării legii.

22 februarie, 11:34 - Ceea ce urmează este un rezumat al unor comentarii de la sesiunea de urgenţă a Parlamentului, în care membrii acestuia au în vedere punerea sub acuzare a preşedintelui Viktor Ianukovici.

1. Liderul opoziţiei Vitali Klitschko: Alegeri prezidenţiale anticipate, nu mai târziu de 25 mai.

2. Liderul opoziţiei, Arseniy Yatsenyuk face apel la deputaţi să vină în Parlament pentru a strânge 300 de voturi necesare punerii sub acuzare a preşedintelui. Acesta solicită şefilor facţiunilor să se adune pentru reuniuni.

3. Oleh Lyashko: Parlamentul trebuie să treacă legea de punere sub acuzare, pentru că Ianukovici nu este capabil să-şi îndeplinească atribuţiile prezidenţiale. Aceasta este cea mai importantă decizie pe care Parlamentul trebuie să o facă astăzi. Lyashko a înregistrat un proiect de lege privind alegeri prezidenţiale anticipate la data de 27 mai. El a propus să se schimbe componenţa Comisiei Electorale Centrale pentru a se asigura un vot cinstit şi a solicitat de asemenea interzicerea participării lui Ianukovici la alegerile următoare, pentru că este persoana care a dus ţara în paragină.

4. Liderul opoziţiei Stephan Kubiv: „Avem politică şi morală în ţară astăzi. Pentru a nu ajunge la colaps economic avem nevoie să stabilizăm guvernul şi să-l facem să funcţioneze. 130 de oameni şi-au pierdut viaţa. Solicit un minut de reculegere pentru a comemora morţii. Fac apel la biserici pentru a calma populaţia. Dumnezeu şi Ucraina sunt valori principale”.

5. Fost preşedinte al Parlamentului Volodymyr Lytyvn: „Parlamentul poartă întreaga responsabilitate astăzi, trebuie să facem totul pentru a nu lăsa părţile terţe să-şi joace cărţile în Ucraina, în interesul lor. Avem nevoie să decidem cu privire la funcţiile de la Ministerul de Interne, Serviciul de Securitate al Ucrainei, Ministerului Apărării şi componenţa guvernului. Proiectul de lege privind ordinea constituţională trebuie să fie adoptat pentru a se asigura pacea şi stabilitatea în ţară”.

6. Vyacheslav Kerilenko le solicită deputaţilor să vină la Parlament, asigurându-i că este sigur să vină pentru ca instituţia este păzită de poliţia de stat şi trupele de auto-apărare Euromaidan. Acesta face apel ca miniştrii şi funcţionarii publici să se întoarcă la locurile lor de muncă.

„Toţi cei care credeţi că vă puteţi păstra banii furaţi prin separatism vă înşelaţi. Suntem uniţi. Nu există niciun separatism. Aceia care promovează separatismul vor ajunge în închisoare”.

7. Andriy Ilynko, membru al partidului Svoboda a declarat: “Mezhyhyria este deschisă vizitatorilor. E minunat că Rada seamănă în sfârşit a parlament, totuşi preţul pe care l-am plătit pentru asta e prea mare. Mai există multe persoane, care îşi spun deputaţi, care nu sunt aici şi nu vor să ia decizii, de frică, cel mai probabil. Nu este momentul pentru discuţii despre ambiţii politice, planuri de viitor. Singura problemă de azi este salvarea ţării. Nu există separatism în ţară. Şi dacă există oameni care vor încerca să creeze tendinţe separatiste în exterior, vor fi pedepsiţi.”

8. Mehalchshyn, partidul Svoboda: “este o sarcină critică să nu lăsăm criminalii să părăsească ţara; trebuie să localizăm conducătorii forţelor speciale, care au deschis focul asupra cetăţenilor paşnici. Măcar un procuror adjunct ar trebui să emită un ordin de arestare. Trebuie să ne asigurăm că nici unul nu va scăpa justiţiei ucrainene. Cerem ca măcar un procuror adjunct să se prezinte în Rada.”

9. Shvaika, Svoboda: “Kharkiv pare a deveni un nou Severodonetsk. Avem o singură misiune astăzi: să asigurăm unitatea. 247 de poliţişti din Kharkiv au anunţat că sunt gata să treacă de partea poporului.”

10. Averchenko, Udar. “Am făcut o greşeală enormă cu 3 ani în urmă. Am ales o persoană care nici măcar acum nu realizează responsabilitatea pe care o are faţă de ţară şi faţă de noi. El este tatăl naţiunii. Ce tată îşi omoară proprii copii? Cerem acuzarea şi judecarea imediată.”

11. Ginka, Udar. “Toate vieţile pierdute – o pierdere imensă pentru noi toţi. Şi eu sunt responsabil pentru acesta pierdere, deoarece chemăm oamenii să vină în Maidan. Sunt împotriva oricăror discuţii în spatele cortinei. De acum înainte totul va trebui discutat în mod transparent, în faţa oamenilor, oamenii aceia au murit pentru asta.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe