Ianukovici, oprit în timp ce încerca să fugă din Ucraina. Timoşenko, aclamată în Piaţa Independenţei

Imagine de la protestele anti Ianukovici, Kiev.
Imagine de la protestele anti Ianukovici, Kiev. (SERGEI SUPINSKY / AFP / Getty Images)

Preşedintele Viktor Ianukovici a fost oprit sâmbătă de poliţiştii de frontieră, pe o pistă de decolare din Doneţk, în timp ce încerca să plece din Ucraina, în timp ce rivalul său politic, Iulia Timoşenko, a fost eliberat din închisoare de către Parlament şi a apărut în faţa unei mulţimi de 100.000 de oameni strânşi în Piaţa Independenţei din Kiev, scrie Kiev Post.

După 30 de luni petrecute în închisoare pentru abuz în serviciu, o acuzaţie considerată de mulţi ca fiind o persecuţie politică, aceasta a fost eliberată la 22 februarie de Parlament, în cadrul unei şedinţe extraordinare. Câteva ore mai târziu, Interfax a raportat că poliţiştii de frontieră l-au oprit pe Ianukovici în timp ce încerca să părăsească ţara. În această dimineaţă, locaţia unde se află acesta şi soarta lui erau nesigure. Acesta ar fi încercat să-i mituiască pe poliţiştii de frontieră de la Doneţk, pentru ca avionul său să fie lăsat să decoleze, potrivit unui purtător de cuvânt al Poliţiei ucrainene de Frontieră, citat de AFP.

Preşedintele Parlamentului ucrainean Oleksandr Turcinov va prelua funcţia de preşedinte interimar al ţării după ce Ianukovici a fost suspendat de către Parlament, potrivit unei rezoluţii adoptate duminică de către deputaţi.

După ce a părăsit spitalul din Harkov, unde Timoşenko a petrecut cea mai mare parte a timpului său de detenţie din cauza unor probleme la spate şi a altor boli, aceasta a ajuns în Euromaidan şi a mulţumit mulţimii pentru eliberarea ei, îndemnându-i pe oameni să rămână în piaţă, să îl condamne pe Ianukovici şi pe "gorilele lui", şi să comemoreze memoria victimelor ucise pe Euromaidan care şi-au dat viaţa pentru libertatea Ucrainei.

"Aceasta este ţara liberă pe care ne-aţi făcut-o cadou", le-a spus Timoşenko oamenilor din piaţă, în timp ce era aşezată într-un scaun cu rotile.

În discursul său de aproximativ 20 de minute, Timoşenko s-a axat pe cei aproape 100 de ucraineni ucişi şi pe faptul că sacrificiul acestora nu trebuie să fie în zadar.

"Oamenii care au fost pe Maidan şi au murit aici sunt eroi. Eroii nu vor muri niciodată. Ei vor fi mereu cu noi. Ei vor fi sursa noastra de inspiraţie. Orice oficial şi politician care cel puţin se va gândi să vă trădeze ar trebui să-i vadă pe aceşti băieţi în faţa ochilor. Când lunetiştii trăgeau în inimile băieţilor noştri, acestea sunt gloanţele care ne vor răni mereu. Dacă nu ducem aceşti (lunetişti) în instanţă ar trebui să ne fie ruşine. Am putea pune capăt acestei dictaturi odată pentru totdeauna. Amintiţi-vă că sunteţi garantul victoriei. Nu puteţi pleca din Maidan inainte să facem ceea ce am venit aici să facem. Voi sunteţi forţa care poate garanta asta. Aţi câştigat acest lucru cu patriotismul şi curajul vostru. Dacă cineva spune că puteţi pleca acum, să nu-i credeţi pe acei oameni. Nu puteţi pleca înainte ca totul să fie terminat", a declarat aceasta.

Timoşenko a lăsat să se înţeleagă că îşi va continua rolul ei în politica viitoare din Ucraina.

"Din acest moment va exista o altă Ucraină. Eu voi fi garanţia dumneavoastră că nimeni nu vă va trăda. Ştiţi că politica este uneori un teatru. Vă garantez că veţi şti mereu ce se întâmplă în culise", a precizat aceasta.

Mulţimea a primit-o călduros pe Timoşenko, însă mulţi sunt destul de sceptici, amintindu-şi că averea ei a fost, de asemenea, acumulată pe parcursul anilor 1990, perioadă în care fărădelegile erau ceva obişnuit, pe lângă faptul că cele două mandate de prim-ministru ale sale au fost departe de a fi modele de bună guvernare. De fapt, unii dintre criticii ei consideră că este la fel de coruptă ca Ianukovici, în faţa căruia a pierdut alegerile prezidenţiale din 2010 cu mai puţin de 3,5 puncte procentuale, fiind apoi încarcerată în anul ce a urmat.