Avertismentul SUA: Beijingul să oprească acţiunile destabilizatoare din Marea Chinei de Sud
alte articole
Secretarul american al Apărării, Chuck Hagel, a acuzat sâmbătă regimul comunist de la Beijing că "destabilizează" Marea Chinei de Sud şi că acţiunile sale ameninţă progresul pe termen lung al zonei, relatează BBC.
Statele Unite a avertizat fără menajamente China să oprească activităţile destabilizatoare pe care le desfăşoară în zonă ca urmare a pretenţiilor sale teritoriale. Folosind un limbaj neobişnuit de puternic, Chuck Hagel a declarat, la un forum de securitate Asia-Pacific că Statele Unite s-au angajat în reechilibrarea geopolitică a zonei şi "nu se vor uita în cealaltă parte când principiile fundamentale ale ordinii internaţionale sunt contestate".
Chuck Hagel a ţinut un discurs la un summit de trei zile - Shangri - La Dialog în Singapore - summit care implică Statele Unite şi ţările din sud-estul Asiei. Forumul vine pe fondul tensiunilor tot mai mari dintre China, Vietnam, Filipine asupra unor insule din Marea Chinei de Sud, o zonă bogată în petrol şi gaze naturale. Şi relaţiile dintre Japonia şi China sunt de asemenea tensionate tot din cauza unor insule, disputate de regimul de la Beijing în Marea Chinei de Est.
"În ultimele luni, China s-a angajat în acţiuni destabilizatoare, unilaterale, de afirmare a pretenţiilor sale din Marea Chinei de Sud. Ne opunem cu fermitate utilizării de către oricare naţiune a intimidării, coerciţiei, sau ameninţărilor pentru a-şi sustine astfel de pretenţii", a precizat Hagel în discursul său de sâmbătă, făcând referire la modul în care China înţelege să-şi impună pretenţiile teritoriale asupra unor zone ale Mării Chinei de Sud apropiate de Japonia, Filipine şi Vietnam.
"Toate naţiunile din zonă, inclusiv China, au de ales: să se unească şi să se reangajeze la realizarea unei ordini regionale stabile, sau să refuze acest angajament şi să rişte pacea şi securitatea de care au beneficiat milioane de oameni", a adăugat Hagel.
Oficialul american a subliniat că sprijină intenţia Japoniei de a juca un rol mai mare şi "mai activ" în securitatea regională, aşa cum a promis anterior prim-ministru japonez Shinzo Abe în discursul său de vineri.
Shinzo Abe a subliniat că Tokyo oferă "sprijin maxim" ţărilor din sud-estul Asiei, în eforturile lor de a proteja mările şi spaţiul lor aerian, în timp ce a făcut referire la planul Japoniei de a-şi asuma un rol mai mare în securitatea internaţională. Premierul japonez s-a oferit, de asemenea, să furnizeze bărci de coastă ţărilor vecine, Vietnam şi Filipine, pentru a face faţă tacticilor de intimidare şi agresiune desfăşurate în mod constant de Beijing.
Pe de cealaltă parte, regimul comunist din China susţine că guvernului lui Abe se foloseşte de insule ca pretext pentru a revitaliza capacităţile militare ale Japoniei şi a schimba politicile de securitate ale ţării, fapt catalogat drept "îngrijorător" de Beijing.
Beijingul a acaparat abuziv, la începutul acestui an, aproximativ 90% din teritoriul Mării Chinei de Sud şi a format o aşa numită linie roşie care se întinde până în centrul maritim al Asiei de Sud-Est şi respinge categoric pretenţiile rivale ale Vietnamului, Filipine, Taiwan, Malaezia şi Brunei. Mai mult, China a anunţat înfiinţarea unei zone de apărare aeriană în Marea Chinei de Est, fapt ce a crescut şi mai mult tensiunea în regiune.
Afirmarea Chinei în Marea Chinei de Sud a alarmant mai multe ţări din regiune, care fac eforturi să reziste pretenţiilor expansioniste chineze, în ciuda faptului că majoritatea doresc să menţină relaţii comerciale bune cu aceasta.
Agresiunile chineze din regiune au determinat întărirea unei alianţe militare în cadrul alianţei ASEAN, Japonia, Filipine, Vietnamul şi Malaezia convenind să coopereze pentru a păstra securitatea şi pacea în regiune.
Statele Unite, care încearcă să îşi consolideze poziţia militară şi economică în Asia, în parte pentru a contracara influenţa chineză, împărtăşeşte preocupările naţiunilor din zonă.