Interviu: Implicaţiile acordului de gaze dintre Rusia şi China

China a semnat, miercuri, un contract pentru achiziţionarea gazelor naturale din Rusia, în valoare de 400 de miliarde de dolari pentru o perioadă de 30 ani, efectuând în acelaşi timp şi o mişcare care a întărit atât diplomatic cât şi financiar o Rusie izolată.
Liderul Partidului Comunist Chinez Xi Jinping primit de Vladimir Putin în Rusia (Sergei Ilnitsky / AFP / Getty Images)
P. P.
22.05.2014

China a semnat, miercuri, un contract pentru achiziţionarea gazelor naturale din Rusia, în valoare de 400 de miliarde de dolari pentru o perioadă de 30 ani, efectuând în acelaşi timp şi o mişcare care a întărit atât diplomatic cât şi financiar o Rusie izolată.

Acordul stipulează ca furnizorul de stat rus, Gazprom, să furnizeze 38 de miliarde de metri cubi de gaz în fiecare an companiei de stat chineze, China Naţional Petroleum Corp, conform purtătorului de cuvânt al Gazprom, Sergey Kupriyanov.

China Nation Petroleum Corp a anunţat semnarea acordului însă nu a oferit nici un fel de detaliu.

Într-un interviu special cu expertul din domeniul energetic, Brad Schaeffer, un broker din domeniul energetic al Marex Spectrom America de Nord de mai bine de 18 ani, vom afla o parte din implicaţiile acordului în domeniul energetic din Rusia şi China.

Epoch Times: Explicaţi vă rugăm ce înseamnă aceste cifre în contextul pieţei de gaze naturale.

Schaeffer: 30 de miliarde de metri cubi de gaz pe an pentru 30 de ani înseamnă o cantitate serioasă de gaze naturale. În piaţa de opţiuni asta înseamnă 10.000 de contracte pentru 30 de ani sau, un total de aproximativ 300.000 de contracte. Un acord decent de gaze naturale înseamnă 360 de contracte, aşa că acest acord este gigantic.

China va face afaceri cu oricine are marfa de care Beijingul are nevoie. O naţiune democratică precum Statele Unite, o oligarhie rusă sau un regim african.

Epoch Times: Care credeţi că sunt implicaţiile geopolitice ?

Schaeffer: (...) Acordul va servi Rusiei - va arăta că are şi alţi clienţi în afară de Europa şi că nu sunt prea afectaţi de sancţiunile vestice. În aceste condiţii, Putin, din poziţia sa de ţar, a primit mai mult loc să-şi facă de cap.

De asemenea, asta va reafirma dominaţia Rusiei în regiune. Ăştia sunt ei; scurta aventură cu democraţia pe care au avut-o a cam expirat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor