Averea lui Dan Voiculescu, clădită pe banii Crescent

Dan Voiculescu
Dan Voiculescu (Epoch Times România)

O investigaţie Rise Project publicată marţi, 5 august îşi propune să arate cum a a devenit Dan Voiculescu „oligarhul” de astăzi, în baza relaţiilor cu fosta Securitate a regimului Ceauşescu.

Potrivit jurnaliştilor Rise Project care afirmă că au consultat zeci de documente din arhive şi baze de date ale mai multor ţări, averea lui Dan Voiculescu a fost clădită având la temelie banii firmei Crescent Austria, firmă care, la rândul ei, "îşi găseşte rădăcinile în colaborarea lui Dan Voiculescu cu Securitatea".

Deşi Dan Voiculescu patronul Antenei 3 a negat cu obstinaţie de-a lungul anilor legăturile dintre Crescent şi Securitate, RISE Project susţine că a găsit documente care arată că filiala din Austria a Crescent a fost înfiinţată de către un cetăţean german a cărui racolare a fost propusă Securităţii de însuşi Voiculescu.

Dacă trecutul lui Voiculescu de informator al fostei securităţi este deja cunoscut după ce Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii a dezgropat legăturile acestuia cu Securitatea şi instanţa a decis că acesta a colaborat cu aparatul represiv ceauşist, despre cum şi-a făcut mogulul averea şi şi-a clădit imperiul financiar, rămân încă nedesluşite.

Cert este însă, scrie Rise Project, că începuturile lui Voiculescu sunt strâns legate de grupul de companii Crescent, firme prin care s-au derulat o mare parte din exporturile Republicii Socialiste România în anii ’80. De altfel, compania Crescent a avut un impact foarte mare în economia românească inclusiv după 1989, fiind implicată inclusiv în preluarea ICA, motiv pentru care identitatea beneficiarilor reali ai Crescent îi interesează şi pe judecătorii Curţii de Apel Bucureşti care l-au chestionat recent pe mogul pe acest subiect în cadrul procesului privind privatizarea ICA, fără să primească un răspuns.

Prin prisma documentelor obţinute din arhive şi baze de date din Statele Unite, Austria, Marea Britanie, Cipru şi alte ţări, Rise Project îşi propune să arate "o faţă necunoscută a afacerii Crescent-Voiculescu."

Astfel, o notă publicată de Rise Project, datată decembrie 1977 şi semnată Felix (unul din cele două nume de cod sub care Voiculescu scria note informative la Securitate) arată că furnizează detalii despre afacerile lui cu Gert Lichtblau, un neamţ născut în România şi implicat în două firme în Germania. La finalul informării, Voiculescu spune: „Relaţiile noastre cu G.L. (Gert Lichtblau) sunt de natură a permite abordarea unor probleme care vor fi considerate majore, fiind necesară însă o pregătire minuţioasă a acestei abordări”.

Ulterior, Gert Lichtblau, neamţul turnat la Securitate de către Dan Voiculescu şi un cetăţean austriac, Lorant Racz, înfiinţează în localitatea Hornstein, Austria, nu departe de frontiera cu Ungaria, firma Racz & Co GmbH şi îşi împart în mod egal acţiunile acesteia.

În ianuarie 1983 Voiculescu, în calitate de reprezentant al firmei Crescent Commercial & Maritime Co Ltd din Pireus, Grecia (prima companie Crescent), semnează un document prin care autorizează preluarea de către Crescent a unei părţi din acţiunile companiei Racz & Co GmbH.

Trei luni mai târziu, Crescent Commercial & Maritime Co Ltd din Pireus, Grecia, preia partea de acţiuni a lui Lorant Racz în firma austriacă Racz & Co., Crescent devenind posesoarea a 50 la sută din acţiunile companiei austriece alături de Gert Lichtblau care deţine cealaltă jumătate din firmă. În aceeaşi zi, Racz & Co îşi schimbă numele în Crescent Commercial & Maritime GmbH.

În 1984, o altă firmă Crescent Commercial & Maritime, înfiinţată cu două luni înainte în Cipru, devine acţionar majoritar în Crescent Austria.

În februarie 2001 Crescent Commercial & Maritime GmbH devine GRIVCO GmbH. Încă din anii ’90, în acţionariatul firmei, intrase firma fanion a lui Dan Voiculescu – Grupul Industrial Voiculescu şi Compania (GRIVCO) SRL, scrie Rise Project.

În aprilie 2011, saga Crescent Austria ajunge la final. Firma GRIVCO GmbH, fostă Crescent, fostă Racz & Co este desfiinţată. Hotărârea este luată la Bucureşti de către fiicele lui Voiculescu, Corina-Mirela şi Camelia-Rodica care deveniseră între timp acţionare ale firmei înfiinţate de către Gert Lichtblau în Austria în 1982.

Rise Project promite şi alte episoade din saga firmelor Crescent.