Sebastian Ghiţă mai bogat graţie SRI şi LUKOIL

Tânăr şi "neliniştit", unul din cei mai bogaţi "lupi tineri" din PSD - cum li se spune apropiaţilor premierului Ponta - Sebastian Ghiţă şi-a construit mare parte din averea pe contracte cu statul şi, nu în ultimul rând cu SRI, fără să aibă vreo problema pentru faptul că în timp ce este membru în comisia parlamentară de supraveghere şi control a serviciului de informaţii, beneficiază de bani de la S
Sebastian Ghiţă (foto:reporter virtual)
Loredana Diacu
01.08.2014

Tânăr şi "neliniştit", Sebastian Ghiţă şi-a construit mare parte din avere pe contracte cu statul şi, nu în ultimul rând cu SRI, fără să aibă vreo problemă pentru faptul că în timp ce este membru în comisia parlamentară de supraveghere şi control a serviciului de informaţii, beneficiază de bani de la SRI.

Potriviţi site-ului de investigaţii RISE Project SRI, deşi aparent Ghiţă s-a distanţat de Teamnet Internaţional, firmă a cărui proprietar a fost timp de zece ani şi care în prezent este controlată de un offshore din Liechtenstein şi condusă de partenerii din liceu ai mogulului PSD, parte din banii pe care SRI-ul îi virează firmei Teamnet, în baza unui contract "secretizat" au ajuns în contul corporaţiei Asesoft Internaţional. Corporaţia este, potrivit Rise Project, patronată direct de familia deputatului şi monitorizată pentru spălare de bani şi evaziune, într-un caz intrat pe rolul DNA, împreună cu zeci de firme ale grupării ce pompează regulat bani în acelaşi cont “regină”.

În iunie 2013, SRI a plătit către Teamnet Internaţional, printr-o unitate specializată (Institutul pentru Tehnologii Avansate), 4,8 milioane de lei, traseul banilor arătând că mare parte din încasările Teamnet au fost redirecţionate către Asesoft.

Jurnaliştii RISE Project scriu că SRI confirmă de altfel existenţa unui contract încheiat cu firmaTeamnet Internaţional şi că cele 4,8 milioane achitate în iunie 2013 reprezintă doar una dintre plăţile aferente unei înţelegeri mai ample parafate în 2012. Cât despre serviciile prestate de Teamnet, produsele livrate, sumă totală, condiţii şi criterii de atribuire a contractului, cine a mai participat la licitaţie etc., toate acestea sunt informaţii confidenţiale, susţine SRI, potrivit Rise Project.

Potrivit SRI, contractul Serviciilor cu Teamnet a fost încheiat în 2012, la trei ani după ce George Maior, directorul Serviciului, ar fi fost avertizat, într-o corespondenţă privată, despre presupuse practici de corupţie ale companiei lui Ghiţă. Părţi din această discuţie au devenit publice după ce un hacker din Arad, “Guccifer”, a spart contul personal de e-mail al directorului Maior.

Nu doar Teamnet a beneficiat de contracte cu SRI, mai scrie Rise Project. În perioada 2007-2014, Asesoft Internaţional, controlată de familia deputatului a beneficiat şi ea de două contracte cu instituţia condusă de George Maior, detaliile despre respectivele contracte fiind de asemenea clasificate.

Pe lângă SRI, la sporirea averii lui Ghiţă a contribuit şi LUKOIL, cea mai mare investiţie rusească din România, mai scrie Rise Project. La fel ca în cazul tranzacţiilor cu SRI, deşi Lukoil nu a avut contracte directe cu Ghiţă, beneficiarul direct a fost tot Asesoft Internaţional, firma-mamă a grupării.

"Circuitul arată în felul următor: în 2013, corporaţia Asesoft Internaţional a încasat 4.8 milioane lei de la firma Glar Construct, parte a platformei, care, la rândul ei, primise 9,2 milioane lei de la societatea Euroconstruct Trading 98. Cea din urmă e afacerea grupării Golden Blitz, celebră pentru contractele publice obţinute pe vremea guvernării PDL, dar şi pentru legăturile cu Dorin Cocoş, fostul soţ al Elenei Udrea. Banii provin, de fapt, de la Lukoil, în condiţiile în care Euroconstruct reface batalul rafinăriei ruseşti din Ploieşti, iar Glar Construct a subcontractat mare parte din lucrare. Cele două grupări, “Ghiţă” şi “Golden-Blitz”, se întâlnesc şi în afacerile de ecologizare a deşeurilor industriale produse de rafinăriile Lukoil şi OMV-Petrom din Prahova." scrie Rise Project.



România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor