Dosarul ICA al lui Voiculescu: Noi cereri de audieri - Băsescu, Sârbu şi Cioloş. Cererile respinse

Dan Voiculescu
Dan Voiculescu (Epoch Times România)

În dosarul privatizării frauduloase a ICA, avocatul lui Dan Voiculescu, Gheorghiţă Mateuţ, a cerut luni să fie audiaţi şi preşedintele Traian Băsescu, primar general la vremea faptelor incriminate, şi fostul ministru ai Agriculturii Ilie Sârbu, precum şi comisarul Dacian Cioloş. Curtea de Apel Bucureşti a respins cererile de audiere înaintate de avocat.

CAB va relua marţi, la ora 10:00 dezbaterile în dosar.

Instanţa a respins şi alte cereri dintre cele 40 înaintate de avocaţii inculpaţilor, precum şi suplimentarea probatoriului cu o expertiză şi efectuarea unei expertize tehnice judiciare prin care să se stabilească nivelul cercetării de la ICA în momentul privatizării şi cel de la momentul actual.

Gheorghiţă Mateuţ a mai solicitat multe probe: acte de la Registrul Comerţului privind activitatea ICA, adrese de la Ministerul Agriculturii - dacă mai sunt sau nu parte civilă şi dacă îşi mai susţin apelul. De asemenea, a mai solicitat rapoarte ale Curţii de Conturi privind activitatea ADS, alte adrese de la Ministerul Agriculturii, Primăria Capitalei, ADS etc.

Avocata Maria Vasîi a cerut sesizarea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) pentru lămuriri referitoare la sechestrul pus de instanţă în acest dosar.

La 26 septembrie 2013, Tribunalul Bucureşti l-a condamnat pe Dan Voiculescu la cinci ani de închisoare cu executare pentru spălare de bani.

Gheorghe Mencinicopschi, fostul ministru Sorin Pantiş, Corneliu Popa, Cătălin Sandu Jean, Vlad Săvulescu şi Flavius Adrian Pop au fost condamnaţi la şase ani de închisoare cu executare. Instanţa a mai dispus condamnarea la câte cinci ani de închisoare cu executare a lui Gheorghe Sin, Constantin Baciu, Alexandru Petre, Grigore Marinescu şi Vică Ene.

Sentinţa a fost contestată la Curtea de Apel Bucureşti, care va da o decizie definitivă în acest dosar.

În decembrie 2008, Dan Voiculescu şi alte 12 persoane au fost trimişi în judecată în acest dosar. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie susţin că privatizarea frauduloasă a ICA ar fi fost făcută în folosul lui Dan Voiculescu, fiind subevaluate bunurilor institutului cu peste 7,7 milioane de euro. Prejudiciul produs în urma acestei privatizări se ridică la peste 60 de milioane de euro.

Dan Voiculescu rămâne sub control judiciar

În dosarul de şantaj, procurorii au respins, luni, cererea lui Dan Voiculescu şi menţin dispoziţiile controlului judiciar, considerând că cererea este inadmisibilă.

Fondatorul PC a declarat de mai multe ori că nu îi place că trebuie să se deplaseze la sediul IPJ Ilfov. Un alt argument pe care l-a susţinut este că este asaltat şi sufocat de jurnalişti când merge la secţia de Poliţie.

În acest context, Dan Voiculescu a cerut joi procurorilor să stabilească alte condiţii pentru măsura controlului judiciar în dosarul în care este cercetat pentru şapte infracţiuni de şantaj.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne