"Avem nevoie de moaşe" - Petiţie pentru îmbunătăţirea stării de sănătate a mamelor şi nou-născuţilor din România
alte articole
O petiţie online pentru implementarea îngrijirii materno-infantile bazate pe moaşă a strâns peste 4.000 de semnături şi numărul acestora continuă să crească.
Semnatarii petiţiei le cer premierului Cioloş şi ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu, implementarea unei strategii naţionale de îngrijire a mamei şi a nou născutului bazată pe moaşe, conform legislaţiei europene pe care România a adoptat-o în 2005. Conform iniţiatorilor acestui demers, o astfel de strategie va reduce pe termen lung rata cezarienelor, rata sarcinilor neurmărite, a sarcinilor la adolescente, a mortalităţii materne şi infantile, va creşte rata alăptării şi va îmbunătăţi sănătatea populaţiei în general.
Redăm texul petiţiei, care poate fi semnată aici
Domnule prim ministru Dacian Cioloş,
Domnule ministru Vlad Voiculescu,
Putem îmbunătăţi împreună starea de sănătate a mamelor şi nou-născuţilor din România. Suntem ţara europeană cu cea mai mare mortalitate infantilă şi maternă. În rural, cifrele sunt cu 60% mai mari decât în oraşe. În România trăiesc cele mai multe mame adolescente, se fac cele mai multe cezariene şi se alăptează cel mai puţin.
87% din îngrijirea gravidei, a mamei şi a nou născutului poate fi realizată de o moaşă licenţiată*. Dar, deşi România a investit în educaţia a peste 1.000 de moaşe, expertiza acestora nu este folosită. Mii de mame şi de copii ar putea supravieţui cu o monitorizare corectă a sarcinii, a mamei şi a nou-născutului, îndeosebi în mediul rural.
Solicităm prin această petiţie implementarea unei strategii naţionale de îngijire a mamei şi a nou născutului bazată pe moaşe, conform legislaţiei europene pe care România a adoptat-o în 2005, strategie care va reduce pe termen lung rata cezarienei, rata sarcinilor neurmarite, a sarcinilor la adolescente, a mortalităţii materne şi infantile, va creşte rata alăptării şi va îmbunătăţi sănătatea populaţiei în general.
Implicarea moaşelor cu studii universitare în îngrijirea femeilor la nivelul comunităţii le dă acestora posibilitatea de a se ocupa de contracepţie, diagnosticarea şi monitorizarea sarcinii, asistenţa mamei pre, intra şi post naştere, inclusiv alăptare. Ne dorim ca moaşele să îşi poată exercita profesia corect, complet şi în mod autonom, aşa cum se întâmplă în toate ţările membre ale Uniunii Europene, moaşa fiind cel mai bine pregătit şi cel mai eficient specialist în fiziologia maternă şi infantilă.
Prin urmare, solicităm sprijinul Guvernului pentru a demara acest proces. Avem nevoie de înfiinţarea unui Ordin al Moaşelor din România (separat de Ordinul Asistenţilor din România) care să coordoneze acest program naţional şi care să reprezinte în mod activ interesele profesiei şi accesul femeilor la servicii medicale de calitate, atât în teritoriu cât şi în maternităţi. De asemenea este nevoie de implementarea normelor de practică autonomă a moaşelor, conform directivei europene 36/2005.
Ne dorim ca medicina bazată pe dovezi şi prevenţia să reprezinte baza pe care se construieşte sistemul de îngrijiri materno-infantile din România", se arată în textul petiţiei.