Lider al românilor din Bulgaria: Sprijinul financiar pentru noi din partea României este zero

Preşedintele Uniunii Etnicilor Români "AVE” din Bulgaria, Ivo Gheorghiev, a afirmat miercuri, în cadrul Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului, că finanţarea pentru comunitatea românească din Bulgaria este zero, în timp ce minoritatea bulgară din România beneficiază de un sprijin consistent.
Ansamblul din Vidin, condus de Lucica Gheorghiev, solistă la vioară Ioana Gheorghiev, de Ziua Românilor de Pretutindeni, Muzeul Satului (Paul Ranete)
Matei Dobrovie
18.08.2016

”E trist că suntem în postura de a sta ca nişte copii cu mamă, cu mâna întinsă. Situaţia românilor din Bulgaria este una de comă şi dacă nu se iau măsuri urgente, în câţiva ani vom dispare cu toţii ca neam, limbă şi cultură. Mama nu ne aude şi ne scoate din nou la cerşit. Cine e de vină că în Bulgaria nu există încă şcoală în limba română? Cine este de vină pentru că atunci când am strâns zeci de semnături pentru liceu şi şcoală la Vidin nu s-au deschis, tot scuzându-ne că nu e momentul?”, a mai spus medicul din Vidin.

El a arătat că minoritatea bulgară în România se bucură de un sprijin consistent de 600.000 de euro pe an pentru conservarea identităţii din partea autorităţilor române. În schimb, românii din Bulgaria nu sunt nici măcar recunoscuţi ca minoritate naţională, ci ca grup etnic.

”Statul bulgar ne-a creat condiţii de asimilare, nu de păstrare a identităţii”, a arătat Gheorghiev, care a mai subliniat că indiferenţa statului român faţă de aceste comunităţi se datorează faptului că acestea nu au drept de vot. ”Dacă am fi avut şi noi dreptul la vot, s-ar fi uitat la noi altfel autorităţile române, dar noi nu suntem cetăţeni români şi nu ne putem întoarce în ţara mamă când dorim”, a explicat el.

În opinia preşedintelui Uniunii Etnicilor Români din Bulgaria, este nevoie de achiziţionarea unui imobil pentru desfăşurarea activităţilor culturale şi educative în Bulgaria, în Vidin, unde se află cea mai mare comunitate românească, de 32 de sate, compactă.

”Rezistenţa noastră în continuare va fi posibilă numai prin învăţământ, cultură şi recunoaşterea noastră politică în statul de reşedinţă. Limba română trebuie studiată în şcolile de stat ca limbă maternă. Am reuşit prima dată să deschidem într-o şcoală de stat o clasă cu predare în limba română. Liceul de la Vidin poate fi făcut doar cu sprijinul României şi trebuie să fie o filială a liceului românesc de la Sofia”, a concluzionat Ivo Gheorghiev.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor