Creşte numărul de soldaţi nord-coreeni care participă la atacurile ruseşti, susţine Kievul

Soldaţi nord-coreeni (Getty Images)
Redacţia
15.12.2024

Rusia a început să utilizeze pentru prima dată trupe nord-coreene în număr semnificativ pentru a conduce atacuri asupra forţelor ucrainene care luptă pentru a menţine o enclavă în regiunea Kursk din Rusia, a declarat sâmbătă preşedintele Volodimir Zelenski.

Liderul ucrainean a declarat că utilizarea mai activă a trupelor nord-coreene reprezintă o nouă escaladare a războiului şi a solicitat un răspuns global, în timp ce revenirea lui Donald Trump la Casa Albă luna viitoare alimentează speculaţiile cu privire la un viitor impuls pentru negocierile de pace.

"Astăzi, avem deja date preliminare că ruşii au început să folosească soldaţi nord-coreeni în atacurile lor. Un număr semnificativ dintre ei", le-a spus Zelenski ucrainenilor în discursul său zilnic pe timp de război, potrivit Reuters.

Nord-coreenii au fost folosiţi în unităţi ruseşti combinate şi doar pe frontul din Kursk pentru moment, a spus el, adăugând: "Avem informaţii care sugerează că utilizarea lor s-ar putea extinde la alte părţi ale liniei frontului".

Kievul a declarat pentru prima dată că forţele nord-coreene au apărut în regiunea Kursk din Rusia în octombrie, raportând ulterior ciocniri şi victime nespecificate. Kievul estimează că există în total 11.000 de nord-coreeni, care se adaugă la o forţă de zeci de mii de ruşi.

Rusia nu a confirmat şi nici nu a negat prezenţa nord-coreenilor care să lupte de partea sa.

Ucraina, din care aproape o cincime este ocupată de trupele Moscovei, a lansat o incursiune în regiunea Kursk din vestul Rusiei în luna august, creând o enclavă care, potrivit acesteia, ar putea fi folosită ca monedă de schimb în orice discuţii pentru a pune capăt războiului.

Ucraina a luptat pentru a menţine zona, deşi unii analişti militari occidentali au pus sub semnul întrebării raţiunea incursiunii, susţinând că aceasta a extins o linie de front deja întinsă, expunând slăbiciunea Ucrainei în ceea ce priveşte efectivele în timp ce se luptă cu un inamic mai mare.

Kievul a declarat că operaţiunea a urmărit să deturneze forţele ruse, dar aceasta nu a împiedicat Moscova să înregistreze cele mai rapide câştiguri în est din 2022, deşi forţele ruse au suferit pierderi grele, potrivit Kievului şi Occidentului.

Statul Major al Ucrainei a raportat o creştere semnificativă a numărului de atacuri ruseşti pe frontul din Kursk, împreună cu lovituri aeriene, raiduri cu bombe planoare şi peste 200 de atacuri de artilerie.

Andrii Kovalenko, un oficial din cadrul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei, a declarat că nord-coreenii au suferit pierderi, dar nu a furnizat cifre.

"Ruşii se bazează pe cifre şi încearcă să efectueze operaţiuni de asalt cu ajutorul coreenilor, a căror sarcină este să alerge sub loviturile forţelor noastre şi să ocupe anumite zone", a scris Kovalenko pe Telegram.

În timp ce revenirea lui Trump a pus accentul pe un potenţial final al războiului, Kievul a îndemnat Occidentul să îl pună într-o poziţie mai puternică.

"În esenţă, Moscova a târât un alt stat în acest război, şi în cea mai mare măsură posibilă. Şi dacă aceasta nu este o escaladare, atunci ce este escaladarea despre care atât de mulţi au vorbit?", a spus Zelenski.

El şi-a folosit discursul pentru a lansa un nou apel către aliaţii săi să îşi consolideze sprijinul pentru Kiev, menţionând că despre acest lucru va discuta cu puterile europene săptămâna viitoare.

Zelenski intenţionează să participe miercuri, la Bruxelles, la o reuniune cu liderii Marii Britanii, Franţei, Germaniei, Italiei, Poloniei, NATO şi UE.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor