Magnatul rus Abramovici, acuzat de Serviciile de informaţii moldovene de amestec în alegeri. E suspectat că l-ar fi finanţat pe Ilan Şor
Alexandru Musteaţă, directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova (SIS), a prezentat Parlamentului moldovean un raport privind eforturile de ingerinţă depistate în timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale din octombrie anul trecut şi în cadrul referendumului naţional privind integrarea în UE, potrivit site-ului The Insider.ru.
Raportul, care a fost publicat pe site-ul SIS, detaliază faptele de interferenţă externă în procesul electoral, inclusiv finanţarea ilegală, campaniile de propagandă şi răspândirea dezinformării.
În special, autorităţile au documentat cazuri de cumpărare de voturi, au prevenit atacuri cibernetice asupra infrastructurii electorale şi au descoperit o reţea care distribuia propagandă pro-Kremlin prin Telegram, TikTok şi YouTube.
SIS afirmă că la Moscova a fost înfiinţat un centru operaţional - cu sprijinul autorităţilor ruse - însărcinat cu compromiterea referendumului şi a alegerilor prezidenţiale din Moldova. Efortul urma să fie condus de Ilan Şor, un om de afaceri condamnat în contumacie în Moldova pentru deturnarea unui miliard de dolari din sistemul bancar. La începutul acestui an, Şor a obţinut un paşaport rusesc.
Raportul SIS precizează că, în 2023, Şor s-a întâlnit în Franţa cu Roman Abramovici, care i-a oferit sprijin. Potrivit SIS, blocul politic Victorie, creat de Şor pentru a participa la alegerile din Moldova, a primit sprijin juridic de la Rola Brentlin, pe care SIS o numeşte asistenta personală a lui Abramovici.
Potrivit paginii LinkedIn a lui Brentlin, până în ianuarie 2022, aceasta a lucrat în calitate de CEO la clubul de fotbal Chelsea din Premier League din Marea Britanie, care era deţinut de Abramovici la momentul respectiv.
Legăturile dintre Brentlin şi oligarhul rus pot fi urmărite mai departe: în luna mai a acestui an, site-ul Universităţii din Tel Aviv a raportat că Rola Brentlin a participat la deschiderea unei noi clădiri a Centrului pentru Ştiinţă şi Nanotehnologie şi Tehnologie Cuantică, a cărei construcţie a fost sponsorizată de Roman Abramovici.
Jurnalistul moldovean Alexandru Cozer a scris pe pagina sa de Facebook că acum un an a identificat legături între Sor şi "una dintre principalele surse financiare ale lui Putin, Roman Abramovici". Abramovici a fost cel care l-a ajutat pe oligarhul moldovean fugar să îşi consolideze poziţia în Rusia şi să câştige favorurile lui Putin, susţine jurnalistul.
"Abramovici a fost şi principalul finanţator al reţelei Sor, prin intermediul căreia s-a încercat destabilizarea Moldovei. Vorbim despre cel puţin zeci de milioane de euro investite în această reţea anul trecut", a scris Cozer, făcând apel la autorităţile moldoveneşti să solicite sancţiuni internaţionale împotriva lui Abramovici.
Crearea blocului politic Victorie lui Şor a fost anunţată în aprilie 2024 la congresul politicienilor moldoveni de la Moscova. În august, Comisia Electorală Centrală din Moldova a respins cererea blocului de a candida la alegerile prezidenţiale şi de a participa la referendumul privind integrarea în UE. În ciuda eforturilor Rusiei, susţinătorii moldoveni ai integrării europene au câştigat în cele din urmă referendumul cu o marjă mică, iar preşedinta Maia Sandu a fost realeasă pentru un al doilea mandat.
În ciuda presupuselor sale eforturi de a interveni în politica internaţională în numele Moscovei, Europa rămâne deschisă pentru Abramovici.
În 2021, miliardarul rus a obţinut un paşaport portughez în temeiul unei legi care acordă cetăţenia descendenţilor evreilor sefarzi. Cu toate acestea, în 2022, un rabin care i-a facilitat cererea a fost arestat în cadrul unei anchete. Autorităţile au pus sub semnul întrebării dacă Abramovici îndeplinea criteriile de ascendenţă sefardă, ceea ce a condus la o examinare mai atentă a cererilor similare de cetăţenie.
Cu toate acestea, Abramovici rămâne cetăţean portughez - şi cel mai bogat individ din ţară, chiar dacă se confruntă cu sancţiuni în multe alte părţi ale lumii din cauza legăturilor sale cu Vladimir Putin.
UPDATE - Drept la replică
"Doamna Brentlin neagă categoric afirmaţiile false făcute despre ea de către Serviciul de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova pe 12 decembrie 2024, afirmaţii care ulterior au fost mediatizate pe scară largă. Ea niciodată nu a fost implicată în activitatea organizaţiei menţionate. Doamna Brentlin nu este avocat şi nu a avut niciun contact cu organizaţia respectivă.
Doamna Rrentlin a fost şocată să descopere că numele său a fost inclus eronat în raportul emis de SIS. După ce a aflat despre această publicaţie, doamna Brentlin a contactat imediat SIS pentru a se asigura că această evidentă eroare va fi corectată de urgenţă şi că numele său va fi elinimat din raport. Aşteptăm confirmarea din partea SIS că raportul a fost corectat.
După cum reiese din numeroasele sale angajamente caritabile, doamna Brentlin a sprijinit în trecut şi continuă să sprijine diverse cauze şi organizaţii ale căror principii sunt în totală contradicţie cu agenda organizaţiei menţionate", au transmis reprezentanţii Rolei Brentli, al cărui nume apare în articol, într-un drept la replică remis către Epoch Times România.