Austria avertizează Grecia cu expulzarea din zona Schengen datorită crizei refugiaţilor

Austria a avertizat Grecia că ar putea fi exclusă temporar din zona Schengen dacă eşuează să intensifice controalele la graniţele sale şi să oprească fluxul de refugiaţi.
Ambarcaţiune cu refugiaţi se îndreaptă spre insula elenă Lesbos.
Ambarcaţiune cu refugiaţi se îndreaptă spre insula elenă Lesbos. (Captură Foto)

“Dacă guvernul din Atena nu face mai mult pentru a securiza graniţele externe [ale UE], atunci se poate vorbi deschis despre excluderea temporară a Greciei din zona Schengen”, a declarat sâmbătă ministrul austriac de Interne Johanna Mikl-Leitner într-un interviu cu ziarul german Die Welt.

“Este un mit că frontiera greco-turcă nu poate fi controlată”, a adăugat ea.

Europa se confruntă cu un aflux fără precedent de refugiaţi care provin din zone lovite de conflicte din Africa şi Orientul Mijlociu, în special din Siria. Damascul susţine că suportul străin pentru militanţii care crează dezastru în ţară este responsabil pentru criza refugiaţilor. Occidentul învinuieşte guvernul sirian şi recenta implicare a Rusiei în conflict pentru amplificarea crizei refugiaţilor.

Peste un milion de refugiaţi au intrat în Europa în 2015. Conform rapoartelor, vasta majoritate a refugiaţilor au intrat prima dată pe continent prin Grecia, după călătorii periculoase pe mare din Turcia. Din Grecia, mulţi refugiaţi încearcă să ajungă în nordul Europei, în special în Germania.

Mikl-Leitner a subliniat faptul că excluderea temporară a Greciei din Schengen este o posibilitate reală, “când un semnatar al acestei zone nu îşi îndeplineşte în mod permanent obligaţiile şi acceptă ajutorul doar cu ezitare”.

“Răbdarea multor europeni a ajuns la limită ... Am discutat mult şi acum trebuie să acţionăm. Este vorba de protejarea stabilităţii, ordinii şi securităţii în Europa”, a adăugat ea.

Grecia a criticat un raport publicat miercuri de Financiar Times care a susţinut că mai mulţi miniştri europeni şi oficiali seniori UE consideră că dacă ameninţă Atena cu suspendarea din zona Schengen, aceasta ar putea fi convinsă să îşi protejeze graniţele mai eficient.

Ministrul elen pentru Imigraţie Yiannis Mouzalas a declarat că raportul Financial Times a conţinut “informaţii false şi distorsionate”.

În acelaşi timp, ministrul german de Externe Frank-Walter Steinmeier a criticat avertismentul Austriei, descriindu-l ca o “pseudo-soluţie”.

“Nu va exista nicio soluţie la criza refugiaţilor dacă dispare solidaritatea”, a precizat el.

“Chiar din contră, trebuie să lucrăm împreună şi să ne concentrăm toate eforturile pe lupta împotriva cauzelor care forţează refugiaţii să fugă, pe întărirea graniţelor externe ale UE şi pe realizarea unei redistribuiri corecte [a solicitanţilor de azil] pe cuprinsul Europei”.

Luna trecută, UE a exclus eliminarea Greciei din zona Schengen, ministrul luxemburghez pentru Imigraţie Jean Asselborn susţinând că “nu este posibil din punct de vedere legal să excludem un stat din zona Schengen”.

De asemenea, un purtător de cuvânt al premierului elen Alexis Tsipras a negat faptul că UE a făcut vreo ameninţare în privinţa excluderii Greciei din zona Schengen.