Australia interzice cabinele pentru bronzat - pericol de cancer de piele

Periculoasele cabine pentru bronzat artificial nu vor mai exista în Australia de la 1 ianuarie 2015, acestea urmând să fie interzise în cea mai mare parte a ţării.
Soare (arhivă) (ROBERT ATANASOVSKI / AFP / Getty Images)
Flori Mladin
01.01.2015

Periculoasele cabine pentru bronzat artificial nu vor mai exista în Australia de la 1 ianuarie 2015, acestea urmând să fie interzise în cea mai mare parte a ţării.

Australia este una dintre ţările care au înregistrat foarte multe cazuri de cancer de piele, potrivit Mediafax, în consecinţă, de la 1 ianuarie 2015 în statele australiene Tasmania, Queensland, New South Wales, Australian Capital Territory, Victoria şi South Australia va intra în vigoare prevederea privind interzicerea saloanelor pentru bronzat.

Nici în statul Western Australia nu va mai fi permisă folosirea cabinelor de bronzat, însă nu s-a stabilit încă o dată când va intra decizia în vigoare, iar Northern Territory este unicul stat care nu dispune de cabine de bronzare pentru uz comercial.

După Brazilia, Australia este al doilea stat din lume care interzice cabinele de bronzare, potrivit asociaţiilor privind sănătatea publică.

"Statul Queensland are deja cel mai mare număr de cazuri de cancer de piele, la nivel mondial, şi nu există nicio îndoială că este o legătură directă între utilizarea regulată a cabinelor de bronzare şi melanomul malign", a precizat ministrul australian interimar al Sănătăţii Mark McArdle.

Australia mai este denumită "ţara arsurilor solare", deoarece locuitorii sunt expuşi luminii solare pe perioade lungi de timp.

Autorităţile sanitare australiene sunt preocupate de mult timp să aducă la cunoştinţa populaţiei pericolele expunerii la soare, îndrumând oamenii să folosească creme de protecţie solară şi să poarte pălării şi ochelari. Totodată, autorităţile au emis avertizări privind utilizarea lămpilor de bronzare.

Potrivit declaraţiilor Consiliului Oncologic australian, doi din trei australieni sunt diagnosticaţi cu o formă de cancer al pielii înainte de împlinirea vârstei de 70 de ani, ceea ce este de două până la de trei ori mai mult decât în Canada, Statele Unite ale Americii şi Marea Britanie.

În anul 2011 au murit peste 2.000 de australieni din cauza unei forme de cancer de piele, iar cea mai mare parte a deceselor a fost cauzată de melanom.

Numeroase studii au indicat că bronzarea cu ajutorul cabinelor de bronzare a persoanelor cu vârste între 18 şi 39 de ani măreşte riscul de melanom, acesta fiind cea mai răspândită formă de cancer de piele în cazul tinerilor australieni, ceea ce reprezintă în medie 41% dintre cazurile de pacienţi cu cancer de piele.

Mai multe ţări din Europa şi SUA au interzis utilizarea de către minori a cabinelor pentru bronzat, conform revistei Nature.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor