Oamenii de ştiinţă: îmbrăţişările ne protejează împotriva răcelii

David si Victoria Beckham
David si Victoria Beckham (Frazer Harrison / Getty Images)

Sfârşitul unui an pune mare tensiune pe fiecare dintre noi: o grămadă de treburi de terminat, deadline-uri tot mai restrânse, dorinţa de a pleca mai repede în vacanţă - toate acestea cresc exponenţial şi, cu certitudine, ne pot afecta sănătatea. Înainte ca ceilalţi să vă afle starea interioară instabilă, încercaţi să vă calmaţi folosind un mijloc simplu şi mereu la îndemână – să-i strângeţi în braţe pe cei dragi.

Îmbrăţişările ne provoacă o serie întreagă de senzaţii agreabile. Unii psihologi sunt de părere că atingerile tactile ce se produc în momentul îmbrăţişării stimulează cerebelul şi condiţionează apariţia emoţiilor pozitive, cum ar fi încrederea sau plăcerea.

Având în vedere că omul este o construcţie spirituală subtilă, orice schimbare în starea sa mentală se poate reflecta la nivel celular şi sistemic al corpului.

Nu este un secret că îmbrăţişările ne pot îmbunătăţi starea de sănătate. Graţie stimulării oxitocinei, acestea au un efect benefic asupra stabilizării tensiunii arteriale şi nivelului hormonilor de stres. Oxitocina este o peptidă care ne activează sistemul imunitar şi reduce sensibilitatea la durere. Aceasta se produce în cortexul limbic şi este responsabilă de emoţii. În plus, oxitocina stimulează memoria socială.

Recent, cercetătorii au aflat că îmbrăţişările ne oferă şi o protecţie solidă împotriva răcelilor. Potrivit unui studiu realizat de Universitatea Carnegie Mellon, îmbrăţişările ca formă a sprijinului social ne protejează eficient împotriva sensibilităţii sporite la infecţiile asociate cu situaţiile de stres.

Potrivit rezultatelor studiului, riscul de infectare a scăzut cu o treime atunci când oamenii şi-au oferit îmbrăţişări reciproce. Oamenii de ştiinţă au descoperit că îmbrăţişările sunt în stare să reducă chiar şi severitatea răcelilor.

Specialiştii ne recomandă să nu ignorăm potenţialul terapeutic al îmbrăţişărilor şi să-l aplicăm cât mai des posibil. Mai cu seamă că nu implică careva costuri sau ne ia prea mult timp. Folosiţi cât mai frecvent asemenea ”proceduri” plăcute ca să scăpaţi de retrăirile interioare negative şi să răciţi mai puţin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură