Rusia mai aproape de controlul cvasi-total al internetului

Rusia a făcut eforturi în ultimele săptămâni pentru a aduce infrastructura de bază a internetului sub controlul birocraţilor afiliaţi statului, atât la nivel internaţional cât şi naţional
(photos.com)
P. P.
26.10.2014

Rusia a făcut eforturi în ultimele săptămâni pentru a aduce infrastructura de bază a internetului sub controlul birocraţilor afiliaţi statului, atât la nivel internaţional cât şi naţional, se arată într-un articol Moscow Times.

Susţinătorii Kremlinului susţin controlul obligatoriu al internetului pentru securitatea naţională, insinuând faptul că S.U.A. va deconecta Rusia de la internet.

Dar criticii spun că Rusia, care deja cenzurează internetul, vrea pur şi simplu să îşi extindă cenzura politică.

“Rusia vrea controlul de stat a reţelei globale... în locul controlului public,” spune Artem Kozlyuk, un activist al Rublacklist.net, o organizaţie care monitorizează libertăţile pe internet.

Ultima propunere ce a produs valuri, a venit de la ministrul Comunicării şi Mass Media, Nikolai Nikiforov, care a cerut grăbirea lansării unei reforme a O.N.U. care ar da Kremlinului mai mult control asupra internetului.

El a identificat S.U.A. că o posibilă ameninţare către accesul altor ţări la internet, conform unui raport de pe site-ul ministerului.

Sfera Guvernului

Propunerea lui Nikiforov vine în urma proaspetei încercări a Kremlinului de a prelua sistemul naţional de atribuire a domeniilor, care în prezent este responsabilitatea organizaţiei non-profit Centrul de Coordonare TLD RU.

Guvernul vrea ca sarcina Centrului de Coordonare să fie transferată unei agenţii de stat, au declarat luna trecută câteva agenţii media de stat incluzând Vedomosti.

Această chestiune a fost discutată la faimosul Consiliu de Securitate de pe 1 octombrie, unde oficiali de top ruşi s-au adunat pentru a discuta posibila deconectare a Rusiei de la internet.

ICANN versus Autocraţii

Rolul cheie în managerierea internetului global îl are Corporaţia Pentru Atribuirea Numelor şi Numerelor (ICANN), care supraveghează atribuirea domeniilor în lume. INANN este o organizaţie non-profit din California, care operează sub o licenţă dată de Departamentul Comerţului din S.U.A.

Rolul S.U.A. în cadrul politicilor internetului a cauzat multă nemulţumire în ultimii ani, pe măsură ce internetul s-a răspândit pe glob, şi a generarea multor apeluri pentru oferi altor părţi implicate un impact mai mare în ceea ce priveşte managementul internetului.

Rusia a lansat anterior (Dubai 2012) o campanie care cerea ca internetul să fie controlat de ONU.

Propunerea sa a adunat câţiva susţinători la vremea respectivă – majoritatea ţărilor fiind dictaturi precum China, Iran, Sudan şi Arabia Saudită – dar a fost respinsă de către puterile vestice.

Dar de data aceasta, China şi-a retras susţinerea pentru această iniţiativă, ceea ce face ca iniţiativa lui Nikiforov să fie sortită eşecului, spune Karen Kazaryan, analist şef al grupului de lobby rusesc Asociaţia de Comunicaţii Electronice.

“China are un sistem de cenzură, şi nu are de gând să facă valuri cu asta, iar ceilalţi susţinători nu au destulă forţă geopolitică pentru a avea vreun efect”.

Kozlyuk, care lucrează la Rublacklist.net a susţinut faptul că Rusia făcea curte membrilor din Parlamentul European pentru susţinerea lobby-ului. Această afirmaţie nu a putut să fie verificată independent.

RuNet Reglementat

Preşedintele Vladimir Putin a promis în anul 2000 să lase internetul în pace, la faimoasa întâlnire cu reprezentanţi din domeniul industriei de la Kremlin.

Liber fiind de intervenţiile statului, segmentul rusesc al internetului – RuNet – a înflorit, acum având zilnic 58 de milioane de utilizatori în Rusia, conform Fundaţiei Opiniei Publice condusă de către stat, şi a dat naştere multor companii de succes ca Yandex şi Mail.ru.

Dar aceste lucruri au început să se schimbe la sfârşitul lui 2011, când utilizatorii ruşi ai internetului, mulţi dintre ei tineri educaţi din zonă urbană, au devenit principala forţă a protestelor anti-Putin.

De atunci, guvernul a fost ocupat cu impunerea unor noi restricţii şi este acuzat că va crea “Marele zid de foc” o formă de cenzură asemănătoare cu cea creată de Cisco pentru China. "Marele Firewall" ridicat de regimul comunist de la Beijing a fost însă spart cu succes de aderenţii mişcării Falun Gong - ţinta principală a iniţiativei Beijing-ului - aceştia dezvoltând timp de 10 ani de zile un pachet software pentru a ocoli cenzura - numit Freegate. Freegate a fost folosit cu succes îm timpul protestelor din Iran (2009) precum şi Egipt.

Rusia are acum puterea de a interzice websiteuri fără a avea permisiune juridică, pentru mai multe motive, inclusiv politice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor