Atenţie la e-mail-uri: Cetăţenii sunt vizaţi de o nouă campanie de phishing în care se foloseşte identitatea DIGI România

(Captură Foto)
Andrei Popescu
23.05.2024

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) a transmis, miercuri, o alertă cu privire la o campanie de phishing în care infractorii folosesc identitatea DIGI România. De asemenea, DNSC a făcut o serie de recomandări, astfel încât cetăţenii luaţi în vizor să nu cadă în capcana infractorilor.

“Alertă! Campanie de phishing în care se foloseşte identitatea DIGI România. Atacatorii din online continuă campaniile de phishing prin uzurparea identităţii instituţiilor şi companiilor legitime din România. Astăzi, vă punem în atenţie o nouă astfel de fraudă care se foloseşte de identitatea Digi România”, a anunţat DNSC.

Cum funcţionează frauda?

Utilizatorii vizaţi de atac primesc un e-mail care pare a proveni din partea companiei Digi România, sub pretextul anulării plăţii unei facturi efectuate de către utilizator. În acelaşi e-mail, se prezintă oportunitatea utilizatorului de a primi un ramburs al plăţii efectuate, dacă acesta dă click pe un link din e-mail. E-mail-ul, însă, provine de la o adresă falsă de e-mail (fapt ce se poate observa în imaginea de mai jos).

 (Facebook/DNSC.RO)
(Facebook/DNSC.RO)

Accesarea link-ului va duce utilizatorul pe un site-clonă, similar cu cel oficial, unde un portal online le cere să furnizeze datele cardului pentru a primi rambursul. În adevăr, dacă utilizatorul face acest lucru, datele cardurilor lor vor fi transmise atacatorilor.

Echipa DNSC îi atenţionează pe români să rămână vigilenţi când întâmpină astfel de mesaje, în special dacă li se solicită informaţii cu caracter sensibil.

 (Facebook/DNSC.RO)
(Facebook/DNSC.RO)

Recomandări generale de securitate

- Nu vi se va cere niciodată să furnizaţi prin e-mail sau link-uri ataşate date cu caracter sensibil (date personale, de autentificare, sau de carduri bancare).

- Verificaţi întotdeauna autenticitatea e-mail-urilor de la o companie sau instituţie printr-un canal de comunicare separat, în special dacă vi se solicită date cu caracter sensibil.

- Raportaţi astfel de e-mail-uri către organizaţia impersonată pentru a atrage atenţia cât mai rapid asupra activităţii frauduloase.

- În cazul în care aţi furnizat date sensibile, sesizaţi imediat banca, iar dacă aţi fost păgubit, depuneţi o plângere la Poliţie (fizic sau la petiţii@politiaromana.ro) şi notificaţi DNSC (telefon 1911 sau alerts@dnsc.ro).

- Nu în ultimul rând, contribuiţi la răspândirea acestor avertizări şi către alţi utilizatori, pentru a reduce şansele ca astfel de tentative de fraudă să aibă succes!

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor