BBC: Un sat românesc va deveni cea mai mare bază aeriană NATO din Europa

Avion de luptă Eurofighter Typhoon la baza Mihail Kogălniceanu (Facebook/mapn.ro)
Ana Ion
23.06.2024

Baza aeriană Mihail Kogălniceanu (MK) este pe cale să devină cea mai mare bază a NATO din Europa, mai mare chiar decât Ramstein din Germania, scriu jurnaliştii de la BBC într-un reportaj dedicat acestui subiect.

Preşedintele rus Vladimir Putin a justificat războiul declanşat împotriva Ucrainei acuzând NATO că se extinde pe flancul european al Rusiei. Ca răspuns la invazia sa, mai multe piese s-au mişcat înainte pe tabla de şah a NATO.

Baza aeriană Mihail Kogălniceanu va avea în curând o escadrilă de F-16 româneşti - recent achiziţionate din Norvegia - precum şi drone MQ-9 Reaper, şi un oraş militar destinat personalului militar, forţelor aeriene şi navale ale NATO din 32 de ţări.

Ultimii sosiţi sunt finlandezii. Localizată la doar 20 km de coasta Mării Negre, baza se află la 300 km de Odesa şi la 400 km de Sevastopol, în Crimeea ocupată de ruşi.

„Există o prezenţă americană mult mai mare aici, mult mai multă infrastructură, cazare, oameni şi echipamente”, declară pilotul RAF, Lt. Charlie Tagg, aflat în a treia sa misiune la MK.

Invazia rusă în Ucraina a schimbat atât zonele survolate, spune el, cât şi postura strategică a misiunii. În 2021, la ultima sa misiune, piloţii de vânătoare NATO zburau departe peste apele internaţionale din Marea Neagră. Dar acum se limitează la zona de aproximativ 22 de kilometri deasupra apelor teritoriale româneşti şi bulgăreşti, „pentru a evita neînţelegerile, situaţiile de escaladare cu ruşii”.

„Anterior eram aici pentru a descuraja orice agresiune rusă. Acum este mai mult o reasigurare pentru alte ţări NATO, cum ar fi România, că suntem aici şi suntem dispuşi să apărăm.”

Nu a fost niciun apel pentru interceptarea unui avion rusesc de când a ajuns, menţionează el, deşi au fost astfel de apeluri în misiunile anterioare, deasupra Mării Baltice.

În timp ce avioanele NATO evită întâlnirile inutile cu ruşii, au fost cunoscute două incidente deasupra Mării Negre. În septembrie 2022, un pilot rus a înţeles greşit un ordin de la controlul de sol şi aproape a doborât un avion britanic de colectare a informaţiilor, cu un echipaj de până la 30 de persoane.

În martie 2023, o dronă americană MQ-9 Reaper, lansată din România, a fost deliberat doborâtă de un avion rusesc SU-27 „Flanker” deasupra apelor internaţionale.

Viaţa de zi cu zi la baza MK, în ciuda tuturor acestor lucruri, este în mare parte calmă. În faţa clădirii de birouri a comandantului bazei, Nicolae Creţu, pescăruşii şi ciorile ciugulesc zgomotos dintr-un rând de cireşi. În biroul său semi-permanent, Scott Delay, de la American Army Support - Black Sea, planifică logistica pentru cei 1.840 de militari americani pe care baza îi găzduieşte în prezent.

„Încercăm să le oferim o atmosferă cât mai apropiată de cea de acasă cât timp sunt aici. Aşa că nu este atât de diferit de orice comunitate. Doar că are un gard în jur.”

Un lucru cu care soldaţii americani se obişnuiesc greu, spune el, este că timpii de livrare pentru articolele comandate pe internet pot fi mai degrabă de săptămâni în România, decât de câteva ore.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor