În ţară una, în UE alta. Ce poziţie oficială a adoptat George Simion în Parlamentul European faţă de războiul din Ucraina?

George Simion (Captură video)
Ana Ion
23.06.2024

Odată cu intrarea în Parlamentul European, conducerea AUR a fost nevoită să declare care e poziţia sa cu privire la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei pentru a adera la grupul ECR (Grupul Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni).

Într-un document semnat de preşedintele George Simion, AUR condamnă agresiunea comandată de către Vladimir Putin şi susţine că "integritatea teritorială a Ucrainei trebuie păstrată şi orice soluţie a acestui conflict trebuie să fie bazată pe respectarea standardelor şi normelor juridice internaţionale." Această afirmaţie este însă în contradicţie cu politica dusă în ţară de AUR. Mai exact, atât George Simion, cât şi alţi lideri AUR au folosit în campanie tema revizionismului teritorial faţă de Ucraina, cerând ca Bucovina de nord să se unească cu România.

Mai amintim că George Simion este persona non grata în Ucraina, el fiind acuzat de legături cu Rusia.

Mai jos, textul semnat de liderul AUR

„Declaraţie de poziţie cu privire la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei

Conducerii Grupului Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni din Parlamentul European,

Stimate domnule Legutko, Stimate domnule Procaccini,

Noi, Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR), dorim să ne articulăm clar poziţia cu privire la conflictul în curs între Rusia şi Ucraina.

AUR condamnă ferm acţiunile agresive ale Rusiei împotriva Ucrainei. Considerăm aceste acţiuni ca pe o flagrantă încălcare a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei. Partidul nostru este neclintit în sprijinul său pentru pacea şi respectarea strictă a dreptului internaţional.

Suntem solidari cu poporul ucrainean şi sprijinim pe deplin dreptul acestuia la o viaţă liberă şi suverană naţiune. Integritatea teritorială a Ucrainei trebuie păstrată şi orice soluţie a acestui conflict trebuie să fie bazată pe respectarea standardelor şi normelor juridice internaţionale.

AUR rămâne angajat să promoveze şi să susţină principiile păcii, securităţii şi guvernării, legislaţia în Uniunea Europeană şi regiunile învecinate. Credem că includerea noastră în Grupul Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni (ECR) va spori eforturile noastre colective de a promova stabilitatea, pacea şi respectul pentru dreptul internaţional în Europa.

Aşteptăm cu nerăbdare oportunitatea de a discuta în continuare poziţia noastră şi de a contribui activ la ECR misiunea grupului în Parlamentul European.

Cu stimă,

George Simion Preşedintele AUR

GRUPUL ECR [06.07.2024]".

ECR este al treilea cel mai mare grup politic din Parlamentul European.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor