Atacarea Legii Educaţiei la CCR: Ciorbea trage din nou de timp

În contextul unei noi scrisori primite de la preşedintele Traian Băsescu prin care îi solicită să atace Legea Educaţiei la Curtea Constituţională, precum şi să motiveze de ce nu a făcut acest lucru până acum, Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, a declarat luni seară că se va pronunţa cu privire la modificările aduse Legii Educaţiei după ce se va primi un răspuns din partea sindicatelor, relatează Mediafax.
Andrei Pricopie
29.07.2014

alte articole

Victor Ciorbea, Avocatul Poporului. (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
29.07.2014

În contextul unei noi scrisori primite de la preşedintele Traian Băsescu prin care preşedintele îi solicită Avocatului Poporului să atace Legea Educaţiei la Curtea Constituţională, precum şi să motiveze de ce nu a făcut acest lucru până acum, Victor Ciorbea, a declarat luni seară că se va pronunţa cu privire la modificările aduse Legii Educaţiei după ce se va primi un răspuns din partea sindicatelor, relatează Mediafax.

Victor Ciorbea, singurul în măsură să atace o ordonanţă de urgenţă la CCR, a avut luni o întrevedere cu preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor - CNR, Sorin Mihai Cîmpeanu, care i-a transmis că problema modificărilor Legii Educaţiei a fost discutată în cadrul şedinţelor organizate cu rectorii universităţilor private şi de stat.

Înainte de adoptarea ordonanţei de urgenţă, Uniunea Studenţilor din România (USR) şi Uniunea Naţională a Studenţilor din România (UNSR) au avut puncte de vedere favorabile modificărilor propuse de guvern, în timp ce Asociaţia Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) a exprimat un punct de vedere negativ pe marginea acestor modificări, reiese din comunicatul Avocatului Poporului, în care se precizează şi că majoritatea universităţilor au fost de acord cu modificările propuse.

Preşedintele Traian Băsescu i-a trimis luni o nouă scrisoare Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, prin care îi solicită să atace Legea Educaţiei la Curtea Constituţională, cerându-i totodată explicaţii cu privire la motivul pentru care nu a făcut acest lucru până acum.

"Stimate domnule Avocat al Poporului, la data de 4 iulie 2014 v-am solicitat să analizaţi posibilitatea de a vă exercita competenţa de a sesiza direct Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului privind instituirea unor măsuri în domeniul educaţiei, cercetării ştiinţifice şi pentru modificarea unor acte normative. Totodată, v-am semnalat că prin ordonanţa de urgenţă mai sus indicată a fost încălcat regimul constituţional referitor la emiterea ordonanţelor de urgenţă, precum şi dreptul la învăţătură şi dreptul la proprietate privată", i-a transmis preşedintele lui Ciorbea, singurul care poate contesta la CCR o ordonanţă de urgenţă.

Având în vedere că, până la această dată, nu au fost luate măsuri pentru restabilirea ordinii constituţionale şi înlăturarea efectelor intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă indicate, şeful statului îi solicită lui Ciorbea să reanalizeze posibilitatea de a sesiza direct CCR cu excepţia de neconstituţionalitate a ordonanţei respective pentru considerentele precizate în scrisoarea din 4 iulie.

"În cazul în care veţi decide să nu daţi curs procedurii de sesizare a Curţii Constituţionale, vă rog să aveţi în vedere, dacă veţi considera oportun, să-mi comunicaţi motivele care au stat la baza refuzului iniţierii unui asemenea demers. Prin atribuţia Avocatului Poporului de a sesiza direct Curtea Constituţională în cadrul unei proceduri speciale s-a avut în vedere ca drepturile şi libertăţile cetăţenilor să fie mai bine apărate. În acest sens, vă solicit să luaţi în considerare şi punctul de vedere al societăţii civile, referitor la care aţi fost sesizat, faţă de încălcarea drepturilor constituţionale ale cetăţenilor prin menţinerea în vigoare a ordonanţei de urgenţă mai sus indicate", a subliniat Traian Băsescu.

Într-o scrisoarea transmisă pe 4 iulie Avocatului Poporului, preşdintele Traian Băsescu arată că respectiva OUG nu numai că aduce o serie de modificări legislative cu un puternic impact negativ în sfera învăţământului, ci reprezintă şi o încălcare a principiului separaţiei puterilor în stat, Guvernul substituindu-se în mod absolut nejustificat Parlamentului. Conform Constituţiei, ordonanţele de urgenţă pot fi adoptate "numai în situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată", ceea ce nu a fost cazul modificărilor aduse de Guvern Legii Educaţiei.

Ordonanţele de Urgenţă, nedezbătute de Parlament şi neatacate la Curtea Constituţională de Avocatul Poporului, intră în vigoare imediat şi până ajung să fie declarate neconstituţionale, produc uneori efecte ireversibile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor