Ipoteză şocantă. Dacă Iohannis iese preşedinte şi pierde procesul cu ANI, vom avea noi alegeri în 2015
alte articole
Prezidenţiabilul PNL şi posibilul candidat comun al noii formaţiuni care va rezulta din fuziunea PNL-PDL-FC, Klaus Iohannis, nu este tocmai o variantă sigură pentru scaunul de la Cotroceni. Declarat incompatibil de Agenţia Naţionale de Integritate, cu care de altfel se judecă în instanţă, Iohannis aşteaptă cu emoţie verdictul Curţii Supreme în cazul său. Un rezultat nefavorabil ar aduce cu sine consecinţe serioase.
Dacă până acum situaţia nu era atât de tensionată pentru că cei declaraţi incompatibili găsiseră o portiţă în Legea ANI şi folosindu-se de o interpretare eronată a legii reuşeau să scape de sancţiunile impuse de aceasta, Curtea Constituţională a remediat situaţia şi a dat recent o decizie care a schimbat radical datele problemei.
Legea nr. 176/2010 stabileşte la art. 25 interdicţia privind ocuparea unei funcţii eligibile de către persoane care s-au aflat şi faţă de care s-a constatat existenţa stării de incompatibilitate:
"(2) Persoana eliberată sau destituită din funcţie potrivit prevederilor alin. (1) sau faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu excepţia celor electorale, pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului.
Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului".
Judecătorii CCR au adoptat o decizie de interpretare a Legii ANI prin care termenul din lege 'aceeaşi funcţie' înseamnă 'orice funcţie aleasă'. Pentru a ocoli rigorile legii, persoanele declarate incompatibile susţineau că în lege se prevede că dacă au fost declaraţi incompatibili într-o funcţie, pot ocupa o altă funcţie. Decizia CCR este definitivă şi este una de interpretare a legii, adică se aplică retroactiv.
„Victimă” a acestei decizii Iohannis aşteaptă decizia Înaltei Curţi, unde se judecă acum recursul făcut de ANI. Agenţia l-a declarat incompatibil pe Iohannis pe motiv ca, în timp ce îşi exercita funcţia de primar al Sibiului, a deţinut şi calitatea de reprezentant al municipiului în Adunarea Generală a Acţionarilor de la SC Apă Canal SA Sibiu şi la SC Pieţe SA ceea ce contravine prevederilor legale. Dacă Iohannis este declarat incompatibil acesta nu va putea să ocupe nicio funcţie publică pe o perioadă de 3 ani.
Următorul termen este al procesului este pe data de 16 septembrie. Alianţa PDL-PNL îşi va decide însă prezidenţiabilul pe 5 august, cu o lună şi 11 zile înainte de proces, iar data limită pentru depunerea candidaturilor este 25 septembrie.
Dacă procesul se finalizează în luna septembrie, o decizie nefavorabilă îl va scoate pe Iohannis din cursa pentru Cotroceni. Există şi posibilitatea ca procesul să se prelungească, însă marea teamă a liberalilor este că decizia să nu vină exact în plină campanie electorală şi dreapta să rămână fără candidat la prezidenţiale.
Sebastian Lăzăroiu a precizat că dacă decizia Curţii Supreme va fi dată la anul situaţia devine mai interesantă: „Vom avea încă un rând alegeri în 2015. E de tot hazul. Momentul crucial va fi decizia ICCJ privind incompatibilitatea lui Iohannis. Unii se amăgesc şi spun: „Ei, dacă nu va fi Iohannis, e chiar mai bine. O să-l susţină liberalii pe Predoiu”. Să fim atât de naivi? Adică liberalii au ieşit din USL pentru că era evident că trebuie să susţină candidatul PSD la prezidenţiale şi acum vor susţine candidatul PDL? E o glumă. Mai ales că intră şi Tăriceanu în cursă. Liberalii vor vota cu Tăriceanu fără să clipească”.