Astăzi este ultima zi pentru depunerea ofertelor de privatizare a Oltchim
alte articole
Zi decisivă pentru combinatul petrochimic Oltchim Râmnicu Vâlcea. Vineri este ultima zi în care se pot depune ofertele de privatizare a companiei aflate în insolvenţă. În timp ce angajaţii Oltchim speră într-o apariţie miraculoasă în cursul zilei, ministrul economiei, Constantin Niţă, asigura că dacă privatizarea nu reuşeşte acum, nu este nicio problemă, va reuşi în viitor.
"Dacă privatizarea nu reuşeşte pe 6 iunie, vom reuşi altă dată. Dacă nu vor fi oferte termenul va fi amânat pentru repornirea unor linii. Tot primesc semnale că Oltchim trebuie închis. Guvernul nu va închide niciodată Oltchim. Este important să nu mai facă pierderi şi să găsim finanţare pentru repunerea în funcţiune a unor linii de producţie. Sunt investitori care doresc să preia Oltchim la pachet cu Arpechim. Ne aflăm în negocieri cu Petrom pentru acest lucru", a declarat recent Constantin Niţă în cadrul conferinţei Energy Investors Summit.
Atât SIF Transilvania, cât şi consorţiul chinezesc Baota Petrochemical-Junlun Petroleum, vor să cumpere Oltchim la pachet cu rafinăria Arpechim, deţinută de Petrom.
Pe de altă parte, angajaţii de la Oltchim nu par aşa de optimişti, unii manifestând chiar temerea că Guvernul ar putea închide combinatul după alegerile prezidenţiale dacă nu va avea loc nicio privatizare până atunci.
Situaţia de la Oltchim este însă extrem de incertă. Guvernul a ratat deja de două ori privatizarea Oltchim. În 2012, a avut loc o pseudo vânzare a pachetului majoritar de acţiuni către Dan Diaconescu, care s-a dovedit incapabil să plătească ce a cumpărat. Următorul eşec a fost înregistrat pe 28 martie 2014, când niciunul din cei patru potenţiali investitori care achiziţionaseră caietul de prezentare pentru privatizarea Oltchim nu a depus oferta angajantă.
Administratorul judiciar Gheorghe Piperea, aflat într-o vizită ţintită în China, a anunţat că a reuşit să obţină finanţare de aproximativ 15 milioane de euro de la un grup de investitori chinezi, pentru asigurarea capitalului de lucru şi ridicarea capacităţii de funcţionare la de la 27% la 40%.
„Sunt veşti bune din China. Am reuşit atragerea unei finanţări semnificative, de la partenerii chinezi, dar şi de la alţi parteneri, iar aceşti bani vor ajuta societatea să nu mai facă pierderi, într-un orizont de şase luni. Apoi, un Oltchim fără pierderi poate fi privatizat mult mai uşor. Putem să pregătim privatizarea fără presiunea termenelor fixe deasupra capului", a declarat Piperea, citat de Realitatea.net