Constantin Niţă: Dacă privatizarea Oltchim nu reuşeşte pe 6 iunie, vom reuşi altă dată

Constantin Niţă
Constantin Niţă (Epoch Times România)

Cu trei zile înainte de termenul stabilit pentru privatizarea Oltchim, Ministrul economiei, Constantin Niţă, declară că dacă privatizarea nu reuşeşte acum, nu este nicio problemă, va reuşi în viitor: "Dacă privatizarea nu reuşeşte pe 6 iunie, vom reuşi altă dată", a declarat Constantin Niţă, în cadrul conferinţei Energy Investors Summit, în contextul în care, conform Hotnews, investitorii nu fac coadă pentru a prelua Oltchim.

"Dacă nu vor fi oferte termenul va fi amânat pentru repornirea unor linii", a precizat Niţă declarând că Guvernul nu intenţionează să închidă Oltchim.

"Tot primesc semnale că Oltchim trebuie închis. Guvernul nu va închide niciodată Oltchim" a mai declarat ministrul Economiei, precizând că este nevoie de o restructurare a companiei pentru a nu mai fi pe pierderi.

"Este important să nu mai facă pierderi şi să găsim finanţare pentru repunerea în funcţiune a unor linii de producţie. Sunt investitori care doresc să preia Oltchim la pachet cu Arpechim. Ne aflăm în negocieri cu Petrom pentru acest lucru", a mai afirmat Niţă.

Dacă pentru Guvern amânarea sine die a privatizării (ratată deja de două ori) nu ridică probleme, în schimb pentru foştii salariaţi ai combinatului, disponibilizaţi în urmă cu un an, lucrurile arată cu totul diferit.

Sute de foşti angajaţi ai combinatului din Râmnicu Vâlcea sunt în pragul unei revolte după ce şi-au primit fişele fiscale pe 2013 din care rezultă ca şi-au primit integral plăţile compensatorii promise de administratorul judiciar, când, în realitate, ei nu au încasat nici un leu.

În urmă, cu aproximativ un an, administratorul judiciar al companiei, Rominsolv, le-a promis salariaţilor de la Oltchim că cei care vor fi disponibilizaţi vor primi plăţi compensatorii. Încrezători în aceste informaţii, 60% dintre cei disponibilizaţi au pleacat, în fapt, de bunăvoie, mizând ca-şi vor primi banii promişi. Nu numai că nu şi-au primit banii, ci, mai mult s-au trezit că nu mai pot beneficia nici măcar de protecţie socială deoarece plăţile compensatorii au fost înregistrate la Fisc.

Conform liderului sindical Mihai Diculoiu, foştii angajaţi Oltchim ar fi trebuit să primească plăţile compensatorii pe 14 iunie 2013, când au fost concediaţi, însă au acceptat ca sumele să fie înscrise la masa credală. Astfel, la plecarea din companie, în actele muncitorilor au fost trecute, conform Codului Fiscal în vigoare, sumele ce urmau a fi încasate, acestea apărând ca venituri realizate în 2013, chit că oamenii nu au primit niciun ban. Plăţile efective urmau însă să fie efectuate abia la privatizarea combinatului, anunţată pentru 6 iunie 2014, sau atunci când vor exista resurse financiare suficiente.

Merită menţionat că Guvernul a ratat de două ori privatizarea Oltchim. În 2012, a avut loc o pseudo vânzare a pachetului majoritar de acţiuni către Dan Diaconescu, care s-a dovedit incapabil să plătească ce a cumpărat. Următorul eşec a fost înregistrat pe 28 martie 2014, când niciunul din cei patru potenţiali investitori care achiziţionaseră caietul de prezentare pentru privatizarea Oltchim nu a depus oferta angajantă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie