Foştii angajaţi Oltchim acuză compania de fals în înscrisuri oficiale

Combinatul Oltchim
Combinatul Oltchim (Realitatea Valceana)

Sute de foşti angajaţi ai combinatului din Râmnicu Vâlcea sunt în pragul unei revolte după ce şi-au primit fişele fiscale pe 2013 din care rezultă ca şi-au primit integral plăţile compensatorii promise de administratorul judiciar, când, în realitate, ei nu încasaseră niciun leu, conform evz.

În urmă, cu aproximativ un an, administratorul judiciar al companiei, Rominsolv, le-a promis salariaţilor de la Oltchim că cei care vor fi disponibilizaţi vor primi plăţi compensatorii. Încrezători în aceste informaţii, 60% dintre cei disponibilizaţi au pleacat, în fapt, de bunăvoie, mizând ca-şi vor primi banii promişi.

Oamenii nu au văzut însă niciun ban din zecile de mii de lei promise, până acum ci, mai mult s-au trezit că nu mai pot beneficia nici măcar de protecţie socială deoarece plăţile compensatorii au fost înregistrate la Fisc.

„Din acte rezultă că am încasat 79.000 de lei. În realitate eu n-am văzut un leu din aceşti bani”, a declarat Nicolae Burdoază, fost angajat de la Oltchim, citat de evz.

Cum în acte Burodoază încasase o mulţime de bani, dosarul de ajutor social i-a fost respins şi în această situaţie sunt şi mulţi alţi disponibilizaţi de la Oltchim.

În consecinţă, foştii angajaţi Oltchim au angajat un avocat şi au depus plângeri la DIICOT, acuzând conducerea Oltchim de fals în înscrisuri oficiale.

Situaţia de drept

Conform liderului sindical Mihai Diculoiu, foştii angajaţi Oltchim ar fi trebuit să primească plăţile compensatorii pe 14 iunie 2013, când au fost concediaţi, însă au acceptat ca sumele să fie înscrise la masa credală. Astfel, la plecarea din companie, în actele muncitorilor au fost trecute, conform Codului Fiscal în vigoare, sumele ce urmau a fi încasate, acestea apărând ca venituri realizate în 2013, chit că oamenii nu au primit niciun ban. Plăţile efective urmau însă să fie efectuate abia la privatizarea combinatului, anunţată pentru 6 iunie 2014, sau atunci când vor exista resurse financiare suficiente.

Reprezentanţii Oltchim afirma că au respectat legea şi că, dacă nu ar fi înregistrat acele venituri, la momentul privatizării, disponibilizaţii nu ar mai fi putut primi plăţile compensatori.