Cum vrea Ponta să vândă Electrica la un preţ derizoriu
alte articole
Jurnalistul Radu Moraru a dezvăluit marţi seară, la emisiunea Naşul, faptul că Guvernul Ponta intenţionează să vândă compania Electrica SA la un preţ cu mult subevaluat.
În 2006, Guvernul Tăriceanu a decis să vândă cinci sucursale ale companiei Electrica SA, astfel că aceasta a rămas doar cu trei sucursale care deservesc 18 judeţe: Reţeaua Transilvania Nord – 6 judeţe -, Reţeaua Transilvania Sud – 6 judeţe -, Muntenia Nord – 6 judeţe.
Din calculele făcute de jurnalist reiese că pentru reţeaua de joasă tensiune există aproximativ 6.000 km de reţea electrică x 30 stâlpi/km x 1.000 euro/stâlp = 180 milioane euro + valoarea conductoarelor = 250 milioane euro + TVA/judeţ. Pentru reţeaua de medie tensiune există circa 3.000 km de reţea electrică de medie tensiune x 10 stâlpi/km = 30.000 stâlpi x 1.500 euro/stâlp = 45 milioane Euro (valoarea stâlpilor) + valoarea conductoarelor electrice = 65 milioane euro + TVA/judeţ. În ceea ce priveşte reţeaua de înaltă tensiune, în fiecare judeţ există, în medie, aproximativ 1.000 km linii de înalta tensiune x 4 stâlpi/km = 4.000 stâlpi x 50.000 euro/stâlp = 200 milioane euro + valoarea conductoarelor electrice = 280 milioane euro + TVA/judeţ
Totodată, în fiecare judeţ există circa 20 de staţii de transformare de 110 KW (medie tensiune), care valorează în jur de 80 de milioane de euro + TVA/judeţ (4 milioane euro/staţie + TVA = 80 milioane euro + TVA), precum şi aproximativ 2.500 de posturi de transformare de medie tensiune/joasă tensiune, care ar valora circa 37,5 milioane euro + TVA/judeţ
În total, compania Electrica SA ar valora undeva la 12,9 miliarde de euro + TVA, la care se adaugă valoarea sediilor, rezultând astfel un total minim de 14 miliarde de euro + TVA.
La 16 iunie, Guvernul Ponta vrea să vândă 51% din acţiunile Electrica SA cu doar 290 milioane de euro. Mai precis, guvernul intenţionează să vândă la un preţ derizoriu acţiuni care s-ar ridica, de fapt, la circa 7,2 miliarde euro + TVA, ca să nu mai menţionăm faptul că Electrica SA are un profit anual de mai multe miliarde.
„Pe lângă faptul că acţiunile scoase la vânzare sunt subevaluate, Electrica SA este o companie strategică care valorează 17,4 miliarde euro. În aceste condiţii, Guvernul României ar trebui să pretindă pentru cele 51% din acţiuni 8,9 miliarde de euro şi nu 290 de milioane, cu atât mai mult cu cât cumpărătorul va deţine majoritatea acţiunilor. Compania care va achiziţiona pachetul majoritar al Electrica SA va putea face oricând o majorare de capital şi va ajunge, astfel, să deţină în scurt timp toate acţiunile, devenind proprietar integral. Aşa s-a întâmplat şi în cazul companiei austriece Erste care a achiziţionat, în 2006, 65% din acţiunile BCR. În numai doi ani, prin majorarea capitalului social, Erste a ajuns să deţină 85% din acţiuni fără a mai plăti niciun leu statului român”, a precizat Radu Moraru.