Ministrul delegat pentru Energie neagă că Gazprom ar fi blocat capacitatea României de a importa gaze din Vest
focus
alte articole
Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, contrazice afirmaţiile făcute de Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de Industrii din Camera Deputaţilor, conform căruia Gazprom ar fi rezervat toată capacitatea de import a gazelor naturale pe conducta Szeged-Arad.
„Informaţia că Gazprom a rezervat toată capacitatea dinspre Ungaria spre România este incorectă. GdF, E.ON şi alte firme au capacitate rezervată”, a declarat, pentru „Adevărul”, Răzvan Nicolescu.
Reamintim că Iulian Iancu a declarat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că gigantul rusesc de stat Gazprom „a rezervat toţi cei 60.000 de metri cubi orari, şi a blocat astfel orice import din vest al României”.
Contactat de „Adevărul”, Iancu a explicat că a fost preluat greşit în presă, realitatea fiind că Gazprom a concesionat doar porţiunea maghiară a conductei. „Este o preluare eronată. Eu am făcut referire doar la segmentul de pe teritoriul Ungariei că este concesionat doar de Gazprom. (...) Am solicitat un răspuns de la ANRE pentru a avea o poziţie oficială“, a informat Iancu.
Conform lui Iulian Iancu, ar rezulta că Gazpromul a concesionat perimetrul din Ungaria al gazoductului Arad-Szeged, deţinând dreptul de a folosi conducta cu scopul de a aduce gaze în România. Preşedintele Comisiei de Industrii din Camera Deputaţilor nu a precizat însă dacă gazul Gazpromului adus din Ungaria este cumpărat de GdF, E.ON sau celelalte firme care activează în România.
Comentând informaţiile apărute în presă, Transgaz, operatorul sistemului naţional de transport al gazelor naturale, declară că nu deţine informaţii cu privire la o eventuală rezervare de către Gazprom a întregii capacităţi de transport gaze naturale pe partea ungară a conductei Arad - Szeged
„În considerarea informaţiilor apărute în presă referitoare la rezervarea de către Gazprom a întregii capacităţi de transport gaze naturale pe partea ungară a conductei Arad - Szeged, precizăm faptul că SNTGN Transgaz SA nu deţine informaţii în acest sens. În ceea ce priveşte capacitatea de transport gaze naturale fermă pe direcţia România - Ungaria, în prezent, aceasta este de 10.000 mc/h, iar capacitatea de transport gaze naturale pe direcţia Ungaria - România de 200.000 mc/h“, se arată într-un comunicat postat pe site-ul companiei. Transgaz precizează, însă, că „legislaţia care reglementează accesul la serviciile de transport gaze naturale conţine, de asemenea, prevederi care să împiedice eventuale rezervări de capacitate în scopul restricţionării accesului altor solicitanţi la serviciile de transport gaze naturale“.
La rândul său, Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), a declarat că importurile României de gaze pe tot anul acesta se vor ridica la 10-12% din consum, iar pe conducta Szeged-Arad se fac doar 10% din importuri. Havrileţ a mai declarat că nimeni nu poate rezerva capacitate de transport decât dacă are contracte de livrare a gazelor.
Cu toate acestea, evoluţia evenimentelor în Europa, post-Crimeea, a demonstrat că anumite ţări încalcă reglementările UE fără prea multe preambuluri, dacă interesele lor economice sau dependenţa energetică de ruşi o „impun”. Elocvent în acest sens este (contra) exemplul Bulgariei, care şi-a schimbat legislaţia naţională astfel încât să scoată South Stream-ul de sub jurisdicţia UE.
Şi dacă informaţia că ruşii ar fi concesionat porţiunea ungară a conductei Szeged-Arad este încă incertă, în schimb politica rusofilă a lui Viktor Orban a devenit o certitudine în ultimii ani. Guvernul maghiar a parafat o înţelegere cu Rusia pentru ca gazoductul South Stream să treacă pe teritoriul său iar la începutul lui 2014, în plină criză a Ucrainei, Orban a agreat construirea a două reactoare nucleare în baza unui credit de 10 miliarde de euro luat de la ruşi. Cele două reactoare de la Paks ar urma să fie realizate de gigantul rus de stat Rosatom.