Asociaţii de media din Moldova îngrijorate de campania denigratoare iniţiată de televiziunile pro-guvernamentale

ONG-uri de media din Moldova solicită Consiliului de Presă examinarea unei ştiri despre prezenţa echipei Publika TV la protestul de duminică, difuzate de către televiziunile lui Plahotniuc care ar avea efect manipulatoriu.
Ştefan Sârbu
13.06.2017

alte articole

În centrul pozei: Nadejda Hriptievschi şi Victoria Kriucova 11.06.2017 (facebook.com/Ilian Caşu)
Ştefan Sârbu
13.06.2017

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), Asociaţia Presei Independente (API) şi Asociaţia Presei Electronice (APE) constată lipsa de obiectivitate a postului Publika TV în cazul declaraţiei directorului API, Petru Macovei, cu privire la comportamentul manifestanţilor faţă de echipa Publika TV în timpul protestului de duminică, pe care i-au solicitat-o jurnaliştii Canal 2, şi cer Consiliului de Presă să-şi expună avizul. Astfel, organizaţiile de media precizează că postul Publika TV a interpretat afirmaţiile directorului API, inserând o concluzie manipulatorie în titlul ştirii: „Directorul API, Petru Macovei, justifică agresiunile manifestanţilor faţă de echipa Publika TV”.

”Dezaprobăm manipularea informaţională la care a recurs postul de televiziune Publika TV, multiplicată ulterior de posturile Canal 2, Canal 3 şi Prime, prin care a fost scoasă din context şi interpretată subiectiv afirmaţia lui Petru Macovei referitor la motivele nemulţumirii protestatarilor faţă de prezenţa echipei Publika TV, ignorându-se în acelaşi timp prima parte a declaraţiei, în care se condamnau fără echivoc orice fel de violenţă, fizică sau verbală”, se menţionează în declaraţia ONG-urilor de media.

De asemenea, asociaţiile consideră inadmisibilă utilizarea în ştiri a limbajului ambiguu, din care rezultă insinuarea că ONG-urile de media ar fi organizatorii protestului din 11 iunie şi asimilarea acestora noţiunii de „grupări politice”, într-o acţiune ce poate fi catalogată drept campanie de discreditare şi denigrare, inclusiv prin sublinierea că directorul API ar fi „plătit de donatori străini”. ”Atenţionăm că asemenea practici nu sunt acceptabile şi contravin normelor jurnalismului etic şi profesionist. În acelaşi timp, suntem în egală măsură surprinşi de reacţia selectivă a autorităţilor pe marginea acestui caz, ca şi de lipsa de reacţie de care au dat dovadă în alte cazuri.”

Menţionăm că participanţii la întrunirea societăţii civile împotriva modificării sistemului electoral din 11 iunie au cerut echipei de filmare a postului de televiziune Publika TV, să plece de la eveniment fiind nemulţumiţi de felul în care acesta reflectă evenimentele.

Luni, într-o postare pe contul său de Facebook preşedintele Parlamentului, Andrian Candu califică comportamentul protestatarilor ca fiind grav şi nedemocratic cerând jurnaliştilor de la Publika TV scuze publice din partea autorităţilor Republicii Moldova, totodată arătându-se surprins de declaraţia directorului API, Petru Macovei. ”Să fie foarte clar, nu vom tolera şi nu vom trece sub tăcere încercările repetate de segregare a media din partea anumitor grupări. Toţi jurnaliştii trebuie să-şi poată face meseria, indiferent dacă ne place sau nu politică lor editorială.”

În replică, Petru Macovei a criticat ceea ce i-au atribuit canalele trustului PDM prin interpretarea tendenţioasă şi manipulatorie a declaraţiei în care a spus că agresarea jurnaliştilor este inadmisibilă, iar trustul pro-guvernamental manipulează opinia publică referitor la proteste. ”În legătură cu afirmaţiile dlui Candu mă declar şi eu surprins că preşedintele Parlamentului se informează dintr-o singură sursă, adică din ştirile manipulatoare ale canalelor şefului său de partid. Stimate domnule Candu, îmi permit să vă recomand să vă documentaţi din mai multe surse de informaţie cu proprietari diferiţi. Asta o să va ajute să nu fiţi victima manipulărilor informaţionale şi să luaţi decizii pentru binele întregului popor, nu doar a unui partid.”

Reprezentanta Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Nadejda Hriptievschi explică într-o postare pe pagina se de socializare că a fost martor ocular al incidentului care nu a fost atât de grav după cum se vehiculează, atenţionând că divizarea societăţii ar veni de la conducerea acesteia.

”Îmi pare rău că nu încercaţi să vă documentaţi complet, dle Andrian Candu şi nici jurnaliştii de la Publika nu au prezentat complet incidentul. Eram chiar alături când au început scandările referitoare la Publika, reprezentate acolo de dna Victoria Kriucova şi cameramanul. Au intervenit imediat câteva persoane din rândul protestărilor, au înconjurat jurnaliştii şi au luat toate măsurile pentru a linişti spiritele, poliţia a fost informată şi era gata să intervină dacă ar fi fost cazul. Nu a fost cazul pentru că rapid totul s-a liniştit. Deci măsuri au fost luate. Da, condamnăm orice acţiune şi nu doar o condamnăm, dar şi intervenim când putem. Ar fi bine să interveniţi aşa în toate cazurle de agresiuni, de orice tip. Şi ar fi bine să daţi răspunsul complet al dlui Petru Macovei, nu trunchiat şi distorsionat”, a conchis Nadejda Hriptievschi.

Internautul Eugen Enachi sugerează că ”headline-ul Publika TV a fost atacată”, nu putea fi evitat. ”Dacă nu exista "incidentul" el urma sa fie înscenat. Pentru că aşa se fac ştirile la Publika.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor