PAS:Comisia Electorală Centrală din Moldova face partizanat politic în favoarea Partidului Democrat

Bugetul de stat ar putea încasa peste 30 de milioane de lei în cazul în care Comisia Electorală Centrală a RM ar respecta cadrul normativ şi ar obliga Partidul Democrat să restituie banii primiţi ilegal, susţin membrii Partidului Acţiune şi Solidaritate.
Ştefan Sârbu
08.06.2017

alte articole

Reprezentanţii PAS în cadrul unei conferinţe de presă (unpaspentru.md)
Ştefan Sârbu
08.06.2017

Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS), în cadrul unei conferinţe de presă susţinute miercuri, a solicitat Comisiei Electorale Centrale (CEC) să someze Partidul Democrat din Moldova (PDM) şi alte partide, care au încasat în 2016 bani în numerar în cuantum ce depăşeşte 5050 de lei, să restituie la bugetul de stat sumele care depăşesc plafonul respectiv, menţionând că, potrivit calculelor Asociaţiei Promo-LEX cu privire la finanţarea partidelor, din totalul de 30,4 milioane de lei încasate cu încălcarea cadrului normativ, PDM ar trebui să verse în bugetul Republicii Moldova cea mai mare sumă – peste 29 de milioane de lei.

”În loc să ceară Partidului Democrat să facă transferul de 29 de milioane de lei la bugetul de stat, CEC încearcă să găsească soluţii pentru a proteja PD-ul. Inacţiunea Comisiei Electorale Centrale denotă partizanat politic în favoarea PD, partidul care trebuie să verse în buget cea mai mare sumă de bani, ignorând interesul public”, au atenţionat reprezentanţii PAS.

PAS a sesizat CEC cu privire la încălcarea cadrului normativ de către PD şi alte partide, prima dată în august 2016, iar ulterior în aprilie 2017, însă sesizările PAS au fost respinse pe motiv că ar exista două decizii ale instanţelor de judecată prin care s-a anulat pct. 32 din Regulamentul privind finanţarea partidelor fără a exista o soluţie irevocabilă. În opinia PAS, lipsa unei decizii din partea CEC timp de mai mult de un an are drept scop absolvirea partidelor care au admis încălcări de la plata penalităţilor.

Formaţiunea politică precizează că potrivit Legii contenciosului administrativ, decizia irevocabilă a instanţelor produce efecte pentru viitor şi nu pentru trecut. PDM a admis încălcarea prevederilor legale în 2016, iar o decizie irevocabilă a instanţelor judecătoreşti vizând legalitatea pct. 32 din Regulamentul de finanţare a partidelor ar putea fi emisă cel mai devreme în 2017. Respectiv, obligaţia vărsării de către Partidul Democrat în bugetul de stat a 29 de milioane de lei rămâne a fi valabilă.

Concluzionând cele expuse, Partidul Acţiune şi Solidaritate a solicitat Comisiei Electorale Centrale să pună în aplicare legea şi a anunţat că va transmite o scrisoare către toate instituţiile internaţionale care acordă asistenţă tehnică CEC, solicitându-le sprijinul pentru a determina instituţia să-şi îndeplinească obligaţiunile conform legislaţiei în vigoare.

În replică, şefa CEC, Alina Russu, a afirmat potrivit jurnaltv.md, că toate partidele din Moldova sunt tratate în egală măsură, iar somarea formaţiunilor şi restituirea banilor în bugetul de stat se regăseşte într-o altă lege în care sunt indicate alte plafoane cu privire la donaţii. Purtătorul de cuvânt al PDM, Vitalie Gamurari, a refuzat să comenteze subiectul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor