Ion Sturza: Ani de zile autorităţile de la Chişinău au pus tema gunoiului sub preş

Politicienii din RM folosesc problema depozitării deşeurilor pentru a-şi face reclamă şi nu pentru a găsi o soluţie definitivă, astfel că Ion Sturza sugerează că guvernanţii ar merita ”sortaţi şi trimişi la tomberonul de gunoi”.
Ion Sturza, fost prim-ministru al R. Moldova şi om de afaceri (timpul.md)
Ştefan Sârbu
08.06.2017

În contextul problemei apărute recent privind lipsa terenului pentru depozitarea deşeurilor din Capitală, fostul premier al Republicii Moldova, omul de afaceri Ion Sturza susţine că autorităţile de la Chişinău ar fi dat dovadă de neputinţă, incompetenţă şi laşitate deoarece situaţia nu ar fi atât de gravă după cum speculează partidele politice pentru a-şi face publicitate ieftină. De asemenea, Sturza aminteşte şi de faptul că de-a lungul timpului moldovenii nu şi-au însuşit lecţia separării deşeurilor.

”“Aruncă sub preş”, “ îl dau după uşă”, “ îl aruncă la râpă”. Prima ploaie sau vânt îl împrăştie de la Navslacea până la Giurgiuleşti. Şi problema e rezolvată. Ani de zile tema gunoiului a fost “pusă sub preş” şi de autorităţi. Au fost scrise volume de strategii, repartizate şi ceva tomberoane pe la sate, pe care cetăţenii ingenioşi le folosesc … la murături”, scrie fostul premier pe pagina sa de Facebook.

Făcând referire la şedinţa nocturnă a Guvernului Filip şi la faptul că Partidul Liberal s-a trezit peste noapte cu câţiva saci de gunoi în faţa sediului, pe care i-a dus în faţa sediului Partidului Socialiştilor, omul de afaceri constată că la Chişinău a fost nevoie de intervenţia “eroică” a premierului în miez de noapte, bătăi cu saci de gunoi între partidele politice ca lucrurile să rămână acolo unde au fost, la groapa de la Bubuieci, total improprie, supraaglomerată şi fără a respecta condiţiile minime. Toţi cei vizaţi ştiu însă că unica soluţie viabilă este continuarea depozitării la poligonul de la Ţânţăreni, zonă care ar trebui urgent declarată de utilitate publică naţională.

În opinia lui Ion Sturza, unica problemă la Ţânţăreni ar fi construcţia unui sistem de drenaj şi epurare a apelor pe contur. O investiţie de maxim 10 milioane de euro. Capacitatea de depozitare fiind de încă minimum 25 de ani. ”Nu. Toţi umblă “cu paie în cap”. Proiecte fantasmagorice de incinerare (ardere), noi poligoane. Apropo de ardere, la care se referă şi fostul ministru -"petrolist" al mediului. În lumea civilizată este o excepţie foarte costisitoare şi extrem de nocivă indiferent de ce filtre pui pe coşul de fum.”

În concluzie, omul de afaceri notează că nici construcţia unui nou poligon pentru depozitarea deşeurilor nu ar fi o soluţie, deoarece ar costa sute de milioane şi ar dura mulţi ani de construcţie.”În ţările dezvoltate, gunoiul nu mai este de mult o problemă, ci o mină de aur. Se reciclează până la 90%. Dar asta la nemţi. Unde cuvântul ordine este gravat în ADN-ul naţional. La noi, latinii… poate cu ajutorul biciului jandarmului.Te uiţi la neputinţa, incompetenţa şi laşitatea autorităţilor moldoveneşti şi te cruceşti. Ce popor blestemat să fie guvernat de aşa indivizi ! Poate merită în primul rând ei sortaţi şi trimişi la tomberonul de gunoi !?”

Menţionăm că timp de patru zile deşeurile din Chişinău nu au putut fi evacuate, motiv pentru care locuitorii comunei Bubuieci şi-au manifestat nemulţumirea şi au protestat pentru că gunoiul şi mirosul se răspândeşte până în localitatea lor.

Atât socialiştii cât şi liberalii nu au ratat ocazia de a folosi situaţia creată şi a se dă în spectacol. Astfel, luni dimineaţa, la intrarea în sediului Partidului Liberal au fost aduşi zeci de saci de gunoi. Considerând că gestul aparţine socialiştilor, liberalii i-au luat şi i-au dus la sediul PSRM.

Premierul Pavel Filip a convocat luni seara, şedinţa Comisiei pentru Situaţii Excepţionale în legătură cu problema depozitării deşeurilor din Chişinău. După şedinţă, acesta a declarat că s-a găsit o soluţie de scurtă durată, iar ulterior, pentru termen lung, urmează să fie găsită o altă soluţie de bază. Drept urmare, începând cu ziua de marţi gunoiul este transportat tot la Bubuieci.

Poligonul de la Ţânţăreni a fost închis în 2011, tot în urma unui protest al localnicilor. Totuşi autorităţile intenţionează să investească 23 de milioane de euro, bani oferiţi în cadrul unui proiect BERD, pentru reconstrucţia zonei, deschiderea unei linii de sortare a deşeurilor şi conservarea gunoiului de lângă Bubuieci care a fost redeschisă în ianuarie 2011.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor