USR, semnal de alarmă: Ministerul Justiţiei nu rezolvă complet problemele din Legea cetăţeniei
alte articole
Modificarea şi completarea Legii cetăţeniei române este o urgenţă pentru a rezolva situaţia celor peste 10.000 de persoane, care au rămas fără cetăţenie la vârsta de 18 ani şi nu îşi pot reînnoi actele de identitate româneşti, din cauza unei cooperări deficitare între instituţii, a tras un semnal de alarmă, vineri, în cadrul unui comunicat de presă, Uniunea Salvaţi România.
USR a depus, în data de 20 aprilie, o propunere legislativă pentru a ajuta aceste persoane, majoritatea tineri din Republica Moldova care au dobândit cetăţenia română fiind minori, dar nu au fost incluşi în certificatul de cetăţenie română al părinţilor şi nu figurează astfel în baza de date a Direcţiei Generale Paşapoarte. Propunerea legislativă a primit deja avizul favorabil al Consiliului Legislativ şi s-a cerut dezbaterea ei în procedură de urgenţă la Senat.
Recent, şi Ministerul Justiţiei a pus în dezbatere publică un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii cetăţeniei române nr. 21/1991, dar acesta rezolvă doar parţial, în opinia USR, situaţia miilor de persoane aflate, în prezent, în imposibilitatea de exercitare a vocaţiei de cetăţean român, lăsând soluţionarea la latitudinea Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie şi Direcţiei Generale Paşapoarte.
Potrivit USR, prin proiectul de lege, Ministerul Justiţiei reglementează doar posibilitatea încheierii unor protocoale de colaborare între autorităţile publice competente în materie, care se aprobă prin ordin al miniştrilor de resort.
"Citind proiectul de lege, există o veste bună şi una rea. Vestea bună este că a fost clarificată modalitatea prin care minorii pot deveni, pe viitor, cetăţeni români odată cu părinţii lor, astfel încât aceste persoane nu ar trebui să se mai confrunte cu un refuz la eliberarea unor noi acte româneşti. Vestea proastă este că cei afectaţi, la momentul actual, de comunicarea deficitară dintre Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie şi Direcţia Generală de Paşapoarte nu au primit o soluţie concretă pentru deblocarea situaţiei ce îi pune în imposibilitatea de exercitare a vocaţiei de cetăţeni români", a declarat deputatul USR, Matei Dobrovie, vicepreşedintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării.
USR susţine că, în schimb, propunerea sa acoperă toate cazurile, oferind o soluţie completă şi o procedură cu trei avantaje clare: soluţionarea cererii de recunoaştere într-un termen scurt, un număr redus de acte care trebuie să însoţească cererea şi actualizarea corespunzătoare a evidenţelor Direcţiei Generale de Paşapoarte.
În acest context, USR a anunţat că va urmări acest proiect şi va face amendamentele necesare pentru ca această situaţie nedreaptă să fie soluţionată cu adevărat.