Executivul de la Chişinău a aprobat proiectul noii Legi cu privire la Guvern
alte articole
Cabinetul de miniştri al Republicii Moldova anunţă că a aprobat, în cadrul şedinţei de joi, un nou proiect de Lege cu privire la Guvern. Documentul ar asigura cadrul legislativ necesar pentru realizarea reformei administraţiei publice, dar şi îndeplinirea angajamentelor asumate în faţa cetăţenilor şi a partenerilor externi. În context, Pavel Filip a expus speranţa că noile reglementări vor fi susţinute de toţi deputaţii majorităţii parlamentare şi vor fi aplicate în termenii stabiliţi.
Potrivit şefului Centrului de Implementare a Reformelor Iurie Ciocan, proiectul prevede consolidarea responsabilităţilor autorităţilor administraţiei publice prin îmbunătăţirea gestionării acestora şi asigurarea prestării serviciilor publice de calitate. De asemenea, ar fi asigurată o delimitare clară a funcţiilor politice de cele administrative. Urmează să fie exclusă funcţia de viceministru, iar atribuţiile administrative privind activitatea ministerelor vor fi asigurate de Secretarii de Stat, care vor exercita şi interimatul funcţiei de ministru, în caz de necesitate, dar care nu vor fi afiliaţi politic.
De asemenea, documentul ar asigura o expunere clară a funcţiilor, împuternicirilor şi domeniilor de activitate ale Guvernului şi prevede o reglementare detaliată a exercitării interimatului funcţiei de Prim-ministru, primvice-priministru, vice-priministru şi ministru.
O altă modificare prevede excluderea enumerării exprese a ministerelor şi acordarea dreptului de a modifica lista acestora Premierului printr-o procedură simplificată. În context, Pavel Filip a notat că după votarea legii în Parlamentul R. Moldova, în decurs de o lună va prezenta noua structură a Guvernului.
Astfel, potrivit concepţiilor reformei prezentate de către Vlad Plahotniuc încă la începutul lunii mai, din cele 16 ministere ale Guvernului vor rămâne doar 9. Nu vor mai fi viceminiştri, ci secretari de stat, iar Premierul va veni ulterior cu lista ministerelor care vor forma viitorul Executiv. Prim-ministrul va avea 3 viceprim-miniştri, fiind exclusă funcţia de vicepremier pe probleme economice. De asemenea, Guvernul va avea în subordine 7 agenţii, în loc de 5, iar ministerele vor gestiona 43 de agenţii, faţă de 55 în prezent.
În opinia analistului politic, Igor Volniţchi, proiectul de lege privind reducerea numărului de ministere „întăreşte Partidul Democrat care, din acest moment, orice s-ar spune, guvern tehnocrat, guvern în care nu va exista principiul partajării politice, va fi un guvern totalmente controlat de către Partidul Democrat”.