Asociaţia M10: Prin măsuri populiste, PNL pune în pericol întreaga economie în schimbul unor voturi
alte articole
Asociaţia M10, recent înfiinţată de europarlamentarul Monica Macovei, atrage atenţia că prin măsurile populiste propuse de PNL pentru sprijinirea românilor care au credite în franci elveţieni, afectaţi de aprecierea bruscă a monedei elveţiene, se pune întreaga economie în primejdie.
"Noul PNL este PSD 2. Prin măsuri populiste, profitând de drama unor oameni, PNL pune în pericol întreaga economie în schimbul unor voturi. Oamenii cu credite în franci elveţieni (CHF) trăiesc cu adevărat o dramă şi au nevoie de solidaritatea noastră. Asta însă nu justifică măsuri aberante, care nu au nicio logică economică sau morală. Lideri ai PNL au cerut stabilirea unui curs fix pentru francul elveţian sau derogarea de la plata creditelor în franci, pe fondul deprecierii leului în raport cu moneda elveţiană", transmite Asociaţia M10 printr-un comunicat de presă remis vineri.
În viziunea organizaţiei, adoptarea soluţiei cursului fix este complet iresponsabilă şi ridică o serie de întrebări: Cine acoperă diferenţa dintre preţul real şi cursul fix? Cine şi pe ce criterii stabileşte acest curs? PNL? PSD? Dacă se stabileşte un curs fix pentru francul elveţian, el se aplică doar celor cu credite sau poate oricine să cumpere franci? De ce nu stabilim un curs fix şi pentru euro sau dolari? Câţi politicieni şi formatori de opinie, susţinători ai intervenţiei statului sau Băncii Naţionale, deţin credite sau active în CHF?
Totodată, M10 consideră că este la fel de iresponsabil să obligi băncile la derogare de la plata creditelor în franci, şi aici ridicându-se următoarele întrebări: De ce nu facem acest lucru şi pentru cei cu credite în euro sau credite în dolari? La ce raport leu-CHF se ridică derogarea?
"Efectul unor astfel de propuneri populiste este unul singur: toţi românii vor ajunge să plătească din buzunarul propriu. Nu politicienii iresponsabili vor plăti, ci tot cetăţeanul onest. Cine altcineva ar putea plăti?", se mai precizează în comunicatul citat.
Potrivit asociaţiei, cursul CHF/RON se calculează indirect, prin intermediul cursului EUR/CHF, iar evoluţia recentă a acestuia nu depinde direct de decizii sau intervenţii ale BNR sau ale băncilor comerciale. Politicienii care solicită audierea şi intervenţia reprezentanţilor băncii centrale în favoarea clienţilor care deţin credite în moneda elveţiană trebuie să ţină cont de acest fapt, precum şi de faptul că orice măsură luată pentru a contracara mişcări ale pieţei valutare poate avea efecte nefaste pentru economie, pe termen mediu.
"Rolul politicienilor este de a informa corect oamenii, şi nu de a crea aşteptări false şi a face propuneri populiste doar cu gândul la voturi. Trebuie să rămânem într-o cultură financiară solidă şi bazată pe corectitudine şi responsabilitate din partea tuturor părţilor implicate: de la politicieni până la funcţionarii bancari.
Orice măsură de contracarare a evoluţiei cursului de schimb, în afara celor stipulate/permise de contractul de credit, este discreţionară şi abuzivă. Găsirea unor căi de depăşire a acestui moment dificil pentru persoanele cu credite în CHF ţine de relaţia directă între client şi bancă, orice intervenţie din exterior putând avea consecinţe grave pentru economia României şi pentru noi toţi", este concluzia celor de la M10.