Armata ucraineană: un soldat a fost ucis şi alţii 8 răniţi în estul Ucrainei

Soldaţi ucraineni văzuţi în apropiere de Artemivsk, estul Ucrainei.
Soldaţi ucraineni văzuţi în apropiere de Artemivsk, estul Ucrainei. (Captură Foto)

Un soldat ucrainean a fost ucis şi alţii 8 au fost răniţi în atacuri desfăşurate de rebelii separatişti în estul Ucrainei în ultimele 24 de ore, în ciuda unui acord de pace semnat în 12 februarie, a declarat marţi Andrei Lisenko, purtător de cuvânt al armatei ucrainene.

Situaţia rămâne practic instabilă în întreaga zonă de conflict, unde rebelii utilizează masiv arme de foc, mortiere şi lansatoare de grenade, dar şi, sporadic, armament greu, a declarat Lisenko. “Cinci tiruri de tancuri şi două de artilerie au fost de asemenea înregistrate” în ultimele 24 de ore, a adăugat el, conform Agerpres.

În plus, Ministerul ucrainean de Interne a anunţat că un civil a fost rănit de schijele unui obuz lansat în Dzerjinsk (regiunea Doneţk), care a fost ţinta unor tiruri rebele cu mortiere duminică seara. Iar în regiunea Lugansk, separatiştii au bombardat satul Orikhove cu lansatoare de rachete Grad, a mai subliniat Lisenko.

Armata ucraineană a adăugat că noi confruntări au avut loc şi la Şirokino, lângă oraşul port Mariupol. Kievul se teme că acest oraş ar putea fi următoarea ţintă a rebelilor separatişti pro-ruşi.

Ciocnirile dintre forţele guvernamentale şi separatişti s-au redus semnificativ în ultimele 3 săptămâni dar Ucraina susţine că paramilitarii susţinuţi de Rusia continuă să opereze pe o zonă întinsă. În acelaşi timp, Moscova a acuzat Kievul că nu respectă în totalitate acordul de pace semnat în 12 februarie la Minsk între Ucraina, Rusia, Germania şi Franţa.

Conform acordului de la Minsk, ambele tabere trebuie să înceteze focul şi să îşi retragă armamentul greu de pe ambele părţi ale liniei de front.

Conflictul ucrainean şi tensionarea relaţiilor dintre Est şi Vest s-au produs la începutul anului trecut, după ce liderul rus s-a opus încheierii Acordului de liber schimb cu UE, pe care fostul preşedinte al Ucrainei l-a abandonat în ultimul moment. Acest fapt a declanşat proteste de stradă, înăbuşite prin violenţă de jandarmii ucraineni. Au urmat protestele ample de pe Maidan, culminând cu fuga preşedintelui Ianukovici şi noi alegeri ce au legitimat parcursul european pe care îl doreşte poporul ucrainean.

Rusia lui Putin, pe de altă parte, a ales să îi sprijine pe separatiştii din est şi să anexeze Crimeea în martie 2014, fapt ce i-a atras o serie de sancţiuni din partea Occidentului. Kievul şi aliaţii săi vestici afirmă că Rusia i-a ajutat pe separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei atât cu arme cât şi cu soldaţi, acuzaţie care este negată de Kremlin în ciuda dovezilor pe care Occidentul susţine că le are. De asemenea, Kremlinul susţine că luptătorii ruşi prezenţi în estul Ucrainei sunt voluntari şi că nu sunt trimişi acolo de conducerea rusă.

Potrivit datelor oferite de ONU, până în prezent, peste 6.000 de oameni au fost ucişi în acest conflict. O anchetă a unui ziar german afirmă, însă, că pierderile de vieţi omeneşti ar fi mult mai mari.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe