Sala memorială Mao ar urma să dispară din Beijing: hotărâre secretă?

Sala memorială Mao ar urma să dispară din Beijing: această hotărâre secretă ar fi fost luată de către conducerea Chinei, conform magazinului politic ”Zhengming” din Hong Kong. Cadavrul îmbălsămat al lui Mao ar urma sa fie mutat în oraşul natal al acestuia.
Epoch Times
07.08.2016

Deja, de la sfârşitul lunii iunie 2016, Biroul Politic Central al Partidului Comunist ar fi luat decizia de a transfera Sala memorială Mao din Beijing în oraşul natal al acestuia, relatează magazinului politic ”Zhengming” din Hong Kong în ediţia din august 2016.

Mausoleul, unde poate fi văzut cadavrul îmbălsămat al lui Mao Zedong într-un coşciug de cristal se află în Piaţa Tiananmen. Cadavrul lui Mao urmează să fie mutat la Shaoshan, provincia Hunan.

Nicio voce împotrivă

Propunerea de mutare a lăcaşului memorial a venit din partea lui Wang Qishan, şef al ”Departamentului de Control Disciplinar”. Alături de vânătorul suprem de corupţi al Chinei, au mai pledat în favoarea propunerii Şefului de Personal al Biroului Central al Partidului Comunist şi vicepreşedintele. La vot, au fost 23 pentru şi 2 abţineri, asta însemnând niciun vot negativ.

Hotărârea urmează a fi aplicată abia după Plenara Partidului Comunist din toamna anului 2017, atunci când va fi ales noul Birou Politic.

Sala Memorială Mao” - un balast

După decizia luată, Xi Jinping a ţinut un discurs, relatează magazinul politic din Hong Kong.

Problema ”Sălii Memoriale Mao” trebuia rezolvată mai devreme sau mai târziu, a spus Xi, sala nu îşi justifică existenţa, orice argumente ar fi aduse. El l-a citat pe Deng Xiaoping, care spusese deja la vremea sa, că ridicarea mausoleului fusese o decizie politică greşită.

Monumentul a luat naştere în urma unei proceduri decizionale rapide, după moartea lui Mao, pe 9 septembrie 1976. Pe 24 noiembrie s-a aşezat piatra de temelie, iar pe 24 mai a avut loc deja inaugurarea. Mii de oameni stăteau zilnic la coadă, pentru a vedea cadavrul ”Marelui Preşedinte”.

Propunerea de mutare a sălii memoriale a fost înaintată deja de mai multe ori, până la sfârşitul lui 2015, 21 de reprezentanţi ai poporului semnaseră o cerere de mutare a mausoleului lui Mao.

În ultimii 5 ani, în China s-au înmulţit cazurile în care statui ale lui Mao au fost distruse de populaţie. Politicile lui Mao au luat zeci de milioane de vieţi umane.

Mao, care a murit în 1976, rămâne o figură controversată. Venerat de corifeii comunişti, este considerat cel mai mare criminal în serie al Istoriei, vinovat pentru moartea directă sau indirectă a unui număr impresionant de chinezi - 80 de milioane, după anumite calcule. Jumătate din această sumă au murit în timpul foametei generate de politicile halucinante ale Marelui Salt Înainte. Alte şapte milioane au fost omorâţi cu brutalitate în timpul Revoluţiei Culturale, restul fiind victime ale valurilor de epurări, torturi şi deportări declanşate succesiv pentru a teroriza populaţia Chinei.

Mai multe informaţii pe această temă puteţi găsi în ”China Necenzurată”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor