Armata britanică trage pentru prima dată cu sistemul de artilerie Archer aproape de graniţa cu Rusia

Howitzer de 155 mm (Ukrinform)
Redacţia
21.11.2024

Armata britanică a tras pentru prima dată cu noul său sistem Archer Mobile Howitzer, potrivit Telegraph.

Artileria Regală şi-a testat luni cea mai recentă putere de foc la Cercul Polar Arctic, la doar 113 kilometri de graniţa Rusiei, în cadrul exerciţiului Lightning Strike.

Acesta face parte din seria mai largă Dynamic Front 25 a NATO, care se va desfăşura în cinci ţări şi marchează cel mai mare exerciţiu de artilerie al alianţei din Europa.

Aproximativ 3.600 de soldaţi, inclusiv aproximativ 1.250 de trupe internaţionale din 28 de naţiuni, vor fi implicaţi în exerciţiile de război care vor avea loc lângă Rovaniemi, în Finlanda. Dintre aceştia, aproximativ 350 de soldaţi vor fi desfăşuraţi de armata britanică.

Este prima dată când Finlanda găzduieşte un exerciţiu militar internaţional major de când a devenit al 31-lea membru al NATO în aprilie 2023, la 14 luni după ce Rusia şi-a lansat invazia la scară largă împotriva Ucrainei.

Această decizie a pus capăt deceniilor de neutralitate a Finlandei şi a dublat lungimea graniţei directe a NATO cu Rusia.

Exerciţiul marchează, de asemenea, prima dată când obuzierul mobil Archer a fost desfăşurat de armata britanică pentru a efectua trageri reale, demonstrând capacitatea acestora de a efectua lovituri în adâncime.

Tunurile Archer de 155 mm ale Regatului Unit sunt concepute pentru a trage obuze explozive sau muniţii ghidate prin GPS şi pot lovi ţinte aflate la o distanţă de aproape 50 de km, dublându-şi raza de acţiune anterioară. Se raportează că obuzierul poate trage 12 cartuşe în trei minute.

Un echipaj de trei sau patru persoane se ocupă de încărcarea, aşezarea şi tragerea tunului din interiorul unei cabine blindate.

Aproximativ 16 Arcker vor înlocui 32 de sisteme de artilerie AS-90 care au fost oferite Ucrainei. Poligonul de tragere şi zona de antrenament din Laponia, numit Rovajarvi, este cel mai mare din Europa.

Finlanda împarte o graniţă de circa 1340 kilometri cu Rusia. De la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, Finlanda a adoptat un statut strict de nealiniere, în încercarea de a menţine relaţii cordiale cu Moscova, dar a decis să renunţe la această politică după invazia rusă în Ucraina.

„Zona în sine este motivul pentru care aliaţii doresc să vină la zona de exerciţii Rovajarvi pentru a se antrena”, a declarat colonelul Janne Makitalo, responsabilul exerciţiului.

Acesta permite „schimburi de focuri tactice multilaterale pentru artileria de câmp”, antrenând în acelaşi timp soldaţii să facă faţă condiţiilor dificile şi terenului variat din regiunea arctică, a declarat colonelul Makitalo.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor