Are rost să luăm vitamine?
alte articole
Sunt întrebat adesea despre terapia cu vitamine. Unii se întreabă dacă ar trebui să ia suplimente de vitamine pentru a preveni o anumită boală. Alţii se întreabă dacă mai au nevoie de vitamine în cazul în care mănâncă o dietă bine echilibrată, iar alţii pur si simplu vor să ştie cea mai bună doză de vitamina D sau de vitamina C.
Deci, are rost să luăm vitamine sau sunt o risipă de bani? Scoţianul din mine îmi interzice să cheltuiesc bani aiurea. Nici dumneavoastră nu ar trebui să o faceţi.
Când pacienţii pun la îndoială valoarea vitaminelor, îi întreb întotdeauna "Ce mâncaţi la micul dejun?"
Răspunsul tipic este: "sar peste micul dejun pentru că mă grăbesc la birou" sau "mănânc o brioşă şi beau o cafea pe drum."
Deci îşi încep ziua cu o lovitură nutriţională. Micul dejun nu are fibre, vitamine şi minerale, cum ar fi magneziu. Această rutină este, de asemenea, o modalitate foarte bună de a dezvolta constipaţie şi sindromul de colon iritabil.
A doua lovitură vine atunci când mănâncă un hamburger la masa de prânz. Iar la sfârşitul zilei vine cea de-a treia lovitură, când le este mai uşor să comande o cină la pachet încărcată în calorii, zahăr şi sare. Reîncălzirea distruge, de asemenea, multe dintre vitaminele prezente.
Unii dintre prietenii mei sunt strict vegetarieni. Dar în entuziasmul lor pentru a evita produsele de origine animală, aceştia nu asimilează suficiente vitamina B12, zinc sau calciu.
Cititorii acestei coloane ştiu că eu servesc un pahar înainte de cină. Întotdeauna am fost de acord cu Sir William Osler când a spus că "alcoolul este pentru persoanele în vârstă, ceea ce laptele este pentru cei mici." Dar beţi cu moderaţie, pentru că cei care beau prea mult înregistrează o deficienţă de vitamine.
Pe măsură ce corpul nostru îmbătrâneşte, el suferă modificări. De exemplu, stomacul produce mai puţin acid, ceea ce face mai dificilă absorbţia de vitamina B12. Îmi amintesc cum un pacient, despre care se credea că ar fi în fază incipientă a bolii Alzheimer, şi-a revenit încet la o funcţie mentală normală după ce a luat această vitamină.
Vitaminele nu sunt doar pentru persoanele în vârstă. Există peste 70 de milioane de femei în America de Nord în anii lor propice reproducerii. Acestea ar trebui să ia acid folic în fiecare zi, nu doar după ce rămân gravide. Este vital ca să ia această vitamină înainte de a rămâne însărcinate pentru a preveni un defect în cordonul ombilical al copilului lor. Totuşi, nu destule femei ştiu asta.
Dovezile actuale arată că acidul folic, vitamina B6 şi vitamina B12 ajută la reducerea riscului de boli de inima prin scăderea nivelului sangvin al homocisteinei.
Dar eu cred că vitamina C joacă un rol şi mai mare în prevenirea bolilor de inimă. De fapt, studiile efectuate de Dr. Sydney Bush, un cercetător englez, dovedesc faptul că dozele mari de vitamina C, plus amino-acidul lizină pot deschide arterele coronare blocate.
Eu cred că există multe motive pentru care lumea ar trebui să apeleze la terapia cu vitamine. În primul rând trebuie să scăpăm de concepţia greşită conform căreia majoritatea nord-americanilor au dieta echilibrată. O parte semnificativă a acestei diete o reprezintă junk food-ul, iar acesta nu conţine cantităţi suficiente de fructe, legume, fibre, minerale şi alte ingrediente vitale.
Ca scoţian prudent, am încercat mai întâi să am o dietă echilibrată. Iau şi o varietate de vitamine şi minerale în fiecare zi. Această rutină nu este ieftină, dar în raport cu costul ridicat pentru îmbunătăţirea sănătăţii unui bolnav, consider aceste achiziţii ca o poliţă ieftină de asigurare.
Un raport recent conţinea ştiri tulburătoare. Unele companii farmaceutice nord-americane importă medicamente şi vitamine în valoare de miliarde de dolari din ţări străine. Un raport de la Universitatea din California susţine că "Pastila dumneavoastră de vitamină ar putea fi etichetată drept Vitamina China."
Este ironic faptul că, deşi producătorii ar trebuie să precizeze unde au fost făcute şosetele sau televizoarele dvs, acest lucru nu este adevărat când vine vorba de vitamine. Şi studiile au arătat că, la fel cum aparatele de uz casnic pot fi diferite în materie de calitate, aşa se întâmplă şi cu vitaminele. Deci este important să fiţi atenţi şi să aflaţi de unde provin vitaminele pe care le cumpăraţi.
Puteţi citi mai multe despre ce vitamine şi minerale iau eu în fiecare zi şi de ce le-am ales pe DocGiff.com
Dr. Gifford-Jones este un jurnalist medical cu un cabinet medical privat din Toronto. Site-ul său este DocGiff.com.