Cum evităm oboseala de primăvară?
Astenia de primăvară se manifestă printr-o stare de slăbiciune cauzată de schimbările de temperatură şi de lumină în exces, însă aceasta ar putea să se transforme în depresie. Primăvara creşte emotivitatea, apar stări de indispoziţie, tristeţe, oboseală, pentru că organismul se adaptează la regimul de lumină şi de temperatură al noului anotimp.
Astenia de primăvară se poate manifesta prin cefalee, palpitaţii, nervozitate, scăderea memoriei şi comportament labil.
Toate aceste semne fiziologice sunt datorate eforturilor de adaptare ale organismului la noile condiţii meteorologice.
De cele mai multe ori însă, astenia este însoţită de depresia uşoară, care se caracterizează printr-o continuă stare de tristeţe.
Potrivit medicilor astenia de primăvară nu este o boală, ci o stare fizică şi psihică prin care trece organismul. De aceea putem reduce efectele asteniei de primăvară consumând cât mai multe fructe şi legume proaspete, care aduc un aport de vitamine şi minerale.
Astfel medicii recomandă să consumăm: urzici, spanac, ştevie, sparanghel, lobodă, ceapă verde, ridichi, salată verde, morcovi, mere, citrice, nuci, curmale etc.
Totodată, persoanele care simt că sunt afectate de astenia de primăvară pot cumpăra şi suplimente alimentare ca de exemplu: uleiul de cătina (conţine mari cantităţi de vitamina A şi E), măceşele (conţin vitamina C), drojdia de bere (conţine vitamine din complexul B), produsele stupului (mierea de albine, polenul şi lăptişorul de matcă reprezintă un complex de vitamine, enzime, minerale şi factori de creştere cu rol în revitalizarea organismului).
Dar nu trebuie să uităm de odihnă şi de mişcare. Astfel este foarte important să dormiţi bine noaptea, iar ziua să fiţi în mişcare.