Un nou caz de intoxicare în masă cu plumb a copiilor a avut loc în sudul Chinei

Un alt caz de intoxicare în masă cu plumb a avut loc în China, de această dată în satul Dontan provincia Guangdong. Examenul medical a depistat în cazul a 37 de copii un nivel ridicat de plumb în sânge. Localnicii menţionează că, în condiţiile unei deteriorări continue a situaţiei ecologice, nu reuşesc deloc să cultive legume şi arahide. La rândul lor, autorităţile susţin că starea mediului nu prezintă temei de îngrijorare.

Primul care a descoperit problema este localnicul Zhou Simin. În luna mai a anului trecut, nepotului său de şapte ani, a început să-i cadă părul. La început, medicii susţineau că este din cauza insuficienţei de vitamine. Timp de jumătate de an, băiatului i-au fost administrate diverse suplimente de vitamine, dar situaţia nu s-a ameliorat.

Pe 10 februarie, Zhou şi-a adus din nou nepotul pentru a fi supus investigaţiilor medicale, care au constatat un conţinut sporit de plumb în sânge. Împreună cu nepotul său, a făcutexamenul medical şi fiica de opt ani a vecinului său, rezultatele demonstrând, de asemenea,o intoxicare cu plumb. În curând şi celelalte familii din sat şi-au dus copiii pentru a fi testaţi.

Pe 22 februarie, autorităţile judeţului Zhenhua, în administrarea căruia se află satul Dontan, au raportat, că pe 14 şi 17 februarie, au fost testaţi medical 25 de copii. La 15 din ei, nivelul de plumb în sânge depăşeşte norma admisă. Pe 21 februarie au fost examinaţi încă 44 de copii şi au fost depistate încă 22 de cazuri intoxicaţii cu plumb.

Un localnic pe nume Liu Hung, în vârstă de 59 de ani, a relatat că din cele patru nepoate ale sale, trei au fost diagnosticate cu conţinut sporit de plumb în organism. Cea mai mică fetiţă are doar doi ani. În cazul fetiţei de 11 ani, Liu Hueytin, cantitatea de plumb în sânge este mai mare de două ori decât cea normală. Anul trecut, aceasta a început să manifeste ameţeli frecvente, slăbiciune şi dureri în membre.

După ce au fost depistate cazurile de otrăvire în masă cu plumb a copiilor, autoritatea locală de protecţie a mediului a relatat că a preluat pentru testare probe de aer, sol, ape de suprafaţă şi ape subterane. Rezultatele testării apei nu au demonstrat abateri de la norme. Rezultatele celorlalte analize nu sunt încă cunoscute.

Localnicii sunt convinşi de faptul că deteriorarea continuă a mediului înconjurător este cauza unui astfel de fenomen.

„În trecut, reuşeam să cultivăm în localitate recolte bogate de arahide. În ultimii ani, situaţia s-au deteriorat rapid: plantele ajung să crească până la un anumit nivel şi se usucă. Acelaşi lucru se întâmplă şi cu legumele. Cultivăm orez irigat, dar ne temem să-l consumăm. Pentru propriul consum, procurăm orez din alte regiuni”, - a relatat pentru reporterul Epoch Times un localnic pe nume Zeng.

De asemenea, fermierul a menţionat, că localnicii s-au plâns de nenumărate ori autorităţilor locale cu privire la situaţia creată, dar acestea declară mereu că în zonă nu există semne de poluare a mediului.

„Aşa ceva se întâmplă, pentru ca întreprinderile poluante le oferă bani, - consideră Zeng.

Satul este situat într-o zonă montană, unde se desfăşoară, pe scară largă, extracţia şi producţia de cărbune, plumb, var şi alte minerale preţioase. În plus, în aceeaşi zonă există o uzină mare de producere a oţelului.

În ultimul timp, cazuri de intoxicare cu plumb sunt tot mai frecvente în China.

La mijlocul lunii septembrie 2011, în satul Kanhuasin şi câteva sate învecinate, în apropiere de Shanghai, aproape la o sută de copii a fost găsit nivel ridicat de plumb.

Organizaţia Internatională a Drepturilor Omului, Human Rights Watch (HRW), în luna iunie a aceluiaşi an a raportat că în judeţul Fengxiang, provincia Shaanxi, locuiesc cel puţin 615 copii intoxicaţi cu plumb. Majoritatea cazurilor de otrăvire cu acest metal, au fost depistate de HRW în provinciile Henan, Yunnan şi Hubei, unde experţii au efectuat o investigaţie specială în perioada ianuarie 2009-mai 2011.

În mai 2011, conţinut sporit de plumb a fost depistat în cazul a 600 de locuitori ai judeţului Shaoxing, provincia Zheijiang, din care 103 sunt copii.

Potrivit experţilor, intoxicarea cu plumb afectează sistemul nervos, creierul şi rinichii. Deosebit de dăunător este efectul în cazul copiilor, care le determină retard mental, dezvoltare lentă, pierderea auzului şi a vederii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe