Ţelina poate face miracole

.
. (Maria Baciu / Epoch Times)

Ţelina este o plantă cunoscută de către toţi mai mult ca o legumă decât ca plantă medicinală. Ea este folosită în bucătăriile de pe tot globul, în diferite moduri. Dar această plantă posedă o serie de proprietăţi, care nu ar fi deloc de neglijat, scrie libertatea.ro.

Ţelina era cunoscută de greci încă din Antichitate, fiind originară din sudul Europei, iar cu 500 de ani î.H. chinezii o foloseau deja în bucătărie. De la ea se poate consuma atât rădăcina, cât şi tulpina sau frunzele şi are diverse efecte terapeutice.

Reduce stresul

Conţinând anumiţi compuşi care relaxează pereţii arterelor, ţelina face ca sângele să poată circula prin vase la o presiune mai mică, reducând şi nivelul hormonului de stres, unul dintre factorii care determină constricţia vaselor de sânge. Mineralele pe care le conţine (potasiu, calciu şi magneziu) fac ca ţelina să acţioneze benefic asupra tensiunii arteriale. De aceea ideal este să beţi dimineaţa, pe stomacul gol, o jumătate de pahar de suc de ţelină proaspăt stors, timp de două-trei săptămâni.

Combate depresia

Ţelina posedă capacitatea de a reechilibra sistemul nervos, fiind folosită ca remediu împotriva tulburărilor precum depresia, nervozitatea şi insomnia. Seminţele de ţelină, consumate sub formă de infuzie, au efect calmant, sedativ, tranchilizant.

Reduce hipertensiunea arterială

Ţelina este totodată şi o plantă cu valoare energetică remarcabilă, datorită conţinutului bogat în vitamine (A, B, C, K), minerale (magneziu, fier, cupru, iod, mangan, calciu) şi acid folic. Potasiul şi calciul din compoziţie, precum şi efectul său diuretic joacă un rol important în prevenirea şi reducerea hipertensiunii arteriale. Pentru a beneficia de puterile sale vindecătoare, trebuie să o folosiţi crudă, gătită sau sub formă de suc.

Scade colesterolul

În urma unor teste pe animale s-a demonstrat că ţelina contribuie la scăderea colesterolului. Într-o perioadă de opt săptămâni, extractul de ţelină s-a dovedit că a făcut miracole.

Atenuează durerile cauzate de reumatism

Este foarte bine să consumaţi o jumătate de pahar de suc de ţelină pe zi în care se adaugă o linguriţă de suc de lămâie, timp de 15-20 de zile. O cură intensivă cu suc de ţelină este eficientă împotriva reumatismului, artritei şi gutei. În plus, este util şi în cazul durerilor de cap, al crampelor musculare, al oboselii sau al obezităţii, dar ameliorează şi durerile de articulaţii.

Stimulează funcţia renală

Totodată, ţelina asigură o bună funcţionare a rinichilor şi elimină toxinele din sânge. Datorită potasiului şi sodiului, are acţiune diuretică şi depurativă. Acestea stimulează producerea de urină şi ajută la eliminarea excesului de lichide din ţesuturi. În plus, prin prisma proprietăţilor antiseptice şi antiinflamatorii, combate şi previne infecţiile tractului urinar.

Nu în ultimul rând, această legumă conţine numeroase vitamine, săruri minerale şi oligoelemente cu rol important în refacerea şi reglarea funcţiilor sexuale.