Vitamina A si grasimile dietetice

Fabricarea branzei in Germania, Alpe Oberberg. Studii recente arata ca populatia consumatoare de grasimi din lapte, are sanse mai mici de atac de cord
Fabricarea branzei in Germania, Alpe Oberberg. Studii recente arata ca populatia consumatoare de grasimi din lapte, are sanse mai mici de atac de cord (Miguel Villagran / Getty Images)

Dezinformarea in legatura cu beneficiile vitaminei A abunda, dar un lucru este sigur: Vitamina A salveaza vieti in tarile din lumii a treia.

O recenzie recenta Cochrane Collaboration a estimat ca programele de suplimente cu vitamina A pentru copii sub varsta de 5 ani ar putea salva un milion de vieti pe an. Cercetatorii au analizat rezultatele a 43 de studii clinice, referindu-se la peste 200.000 de copii. Ei au ajuns la concluzia ca suplimentarea cu vitamina A este eficace in proportie de 24 la suta in reducerea mortalitatii din toate cauzele, in principal aparitii reduse ale rujeolei si diareei.

Cercetatorul-sef Butta a remarcat faptul ca un deficit de vitamina A este o problema majora de sanatate publica in tarile mici si cu venituri medii (Baza de date Cochrane a recenziilor sistematice, volumul 12 doi: 10.1002/14651858.CD008524.pub2). Intre timp, semne ale unui deficit de vitamina A in tarile bogate, cum ar fi Statele Unite sunt ignorate in favoarea interventiilor farmaceutice.

Nutritionistii societatii continua sa insiste asupra faptului ca vitamina A este toxica sau ca putem obtine suficienta vitamina A din alimente vegetale cum ar fi fructele de culoare portocalie sau legumele cu frunze verzi. In plus, multe suplimente de vitamina A utilizeaza beta-caroten, mai degraba decat adevarata vitamina A.

Grasimile dietetice si bolile de inima

O sursa excelenta de vitamina A este grasimea din unt, gasita in produsele lactate integrale, branza si, bineinteles, unt, pe care multi oameni il evita, fiind convinsi ca lactatele provoaca boli de inima.

Nutritionistii societatii continua sa insiste asupra faptului ca vitamina A este toxica.

Datele recente indica faptul ca aceste lactate ar aduce de fapt beneficii inimii. O echipa de cercetatori din Suedia a masurat nivelul din sange a doi bioindicatori de grasime din lapte, la peste 400 de pacienti cu atac de cord si peste 500 de persoane sanatoase. Indicatorii, acidul pentadecanoic si acidul heptadecanoic, ofera un bun indiciu in legatura cu cat de multa grasime din lactate consuma o persoana.

Cercetatorii au descoperit ca oamenii cu cele mai inalte niveluri de grasime din lactate prezentau de fapt un risc mai mic la atac de cord. Pentru femei, riscul a fost redus cu 26 la suta, iar pentru barbati riscul a fost cu 9 la suta mai mic. (American Journal of Clinical Nutrition, iulie 2010 92 (1) :194-202)

Sally Fallon Morell si Maria G. Enig sunt membrii consiliului de administratie al Weston A. Price Foundation.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură