Statele Unite cer Rusiei să ”dialogheze imediat” cu Ucraina

(captură youtube.com)

Washingtonul a cerut Moscovei să înceapă dialogul cu Kievul cu privire la bazele militare ucrainene asediate de forţele militare ruse în Crimeea, şi a condamnat actele de agresiune împotriva instalaţiilor militare ucrainene, notează Hotnews.

"Eforturile susţinute ale Rusiei de a prelua controlul asupra instalaţiilor militare ucrainene creează o situaţie periculoasă", a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney.

Autorităţile pro-Kremlin din Crimeea susţin că toate instalaţiile militare ucrainene din peninsulă, inclusiv mai multe baze militare, sunt acum ilegale şi trebuiesc evacuate. De la semnarea tratatului de anexare a Crimeei la Federaţia Rusă, mai multe baze militare ucrainene au fost luate cu asalt de „miliţia locală”.

”Condamnăm aceste acte. Rusia trebuie să dialogheze imediat cu guvernul ucrainean pentru a garanta securitatea forţelor ucrainene din regiunea ucraineană Crimeea", a avertizat Carney.

Marţi, un soldat ucrainean a fost ucis şi un altul a fost grav rănit de către lunetiştii care acompaniau „forţe necunoscute cu echipament militar complet şi cagule”. În urma incidentului, ministrul ucrainean al Apărării a autorizat forţele armate ucrainene să folosească armele de foc pentru protecţie, ceea ce ar putea provoca escaladarea situaţiei.