Aproape de un posibil Grexit, Consiliul European cere Atenei să nu se mai “joace”

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a avertizează Grecia să nu mai se mai “joace” şi să depună eforturi pentru a ajunge la un acord cu creditorii săi internaţionali în privinţa imensei datorii a ţării.
Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk. (Captură Foto)
Andrei Popescu
12.06.2015

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, avertizează Grecia să nu mai se mai “joace” şi să depună eforturi pentru a ajunge la un acord cu creditorii săi internaţionali în privinţa imensei datorii a ţării.

“Nu mai este timp pentru jocuri. În zilele următoare mi-e teamă că cineva vă spune că jocul s-a terminat”, a declarat Tusk într-o conferinţă de presă desfăşurată joi după Summitul Uniunea Europeană - Comunitatea Statelor Latino-Americane şi Caraibiene (UE - CELAC), care a fost în mare parte umbrit de tensiunile existente în privinţa programului de bailout al Greciei.

“Acum avem nevoie de decizii şi nu de negocieri. Este opinia mea că guvernul grec trebuie să fie puţin mai realist”, a adăugat Tusk, care s-a întâlnit miercuri cu premierul elen Alexis Tsipras în Bruxelles.

Fostul premier polonez a descris ca fiind “crucială” întâlnirea din 18 iunie din Luxemburg cu miniştrii finanţelor din zona euro, unde ar putea fi încheiat cu Atena un acord de tipul “reforme în schimbul banilor”, adăugând că discuţiile viitoare “ar trebui să fie decisive”.

Remarcile lui Tusk au loc în condiţiile în care activişti greci anti-austeritate au ocupat joi clădirea Ministerului elen al Finanţelor din Atena pentru a protesta împotriva noilor măsuri de austeritate cerute de către creditorii internaţionali ai ţării în schimbul deblocării ultimei tranşe în valoare de 7,2 miliarde de euro din programul actual de bailout.

Manifestanţii au dat jos steagul Uniunii Europene de pe clădire şi au afişat un banner care îl prezintă pe premierul Alexis Tsipras alături de predecesorii săi, George Papandreou şi Antonis Samaras, împreună de mesajul “Am sângerat suficient, am plătit suficient”.

Situaţia este cu atât mai tensionată cu cât Fondul Monetar Internaţional (FMI) a declarat joi că pe moment negocierile în privinţa programului de bailout al Greciei au ajuns din nou într-un punct mort datorită faptului că nu au fost depăşite neînţelegerile dintre cele două tabere.

Dacă Grecia nu va primi fondurile din partea creditorilor internaţionali până la sfârşitul acestei luni atunci ar fi foarte posibil să nu îşi poată plăti datoria externă şi chiar să fie scoasă cu forţa din zona euro.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor