În faţa “Grecocalipsei”, elenii speriaţi îşi retrag banii din bănci şi îi investesc în maşini

Gărzi prezidenţiale în faţa Parlamentului elen, 8 iunie 2015
Gărzi prezidenţiale în faţa Parlamentului elen, 8 iunie 2015 (LOUISA GOULIAMAKI/AFP/Getty Images)

Deşi economia Greciei se scufundă, înmatriculările de maşini noi au crescut în acest an - deponenţii eleni îngrijoraţi caută alternative sigure pentru banii lor. Numărul de înmatriculări a crescut cu 27.9% în luna aprilie, pe lângă o creştere de 47,2% în luna martie.

Scurgerea constantă de bani din băncile elene reprezintă o vulnerabilitate periculoasă înrăutăţită de guvernul grec care, pe lângă faptul că a rămas fără bani, negociază intens cu creditorii internaţionali în privinţa programul de bailout al ţării. Băncile deja slăbite îşi văd lichidităţile evaporându-se, iar Banca Centrală Europeană a avertizat că există limite pentru suportul acordat instituţiilor financiare elene.

Atena ar putea în cele din urmă să impună controale de capital pentru a opri retragerile de bani din băncile ţării, dar măsura ar putea afecta numeroase afaceri şi companii sau tranzacţii financiare, şi ar putea avea consecinţe devastatoare pentru economie în ansamblul ei.

Speranţele de săptămâna trecută că Atena se apropie de un acord cu creditorii săi – prin care Grecia ar căpăta acces la ultima tranşă, în valoare de 7,2 miliarde de euro, din programul său actual de bailout – s-au diminuat puternic, în condiţiile în care cele două tabere par să se îndepărteze tot mai mult în ultimele zile.

Urgenţa încheierii unui acord între cele două tabere a fost accentuată marţi de agenţia de evaluare financiara Standard & Poor's Ratings Services care a a coborât ratingul Greciei la “CCC”, faţă de “CCC+”, cum era anterior.

Discuţiile dintre cele două tabere au intrat într-un impas datorită respingerii de către Grecia a propunerilor creditorilor pentru reduceri ale pensiilor şi reforme nepopulare pe piaţa muncii. Creditorii susţin că acestea sunt condiţii de bază pentru eliberarea fondurilor îngheţate, fără de care Atena ar putea intra în default la sfârşitul lunii iunie dacă nu va rambursa Fondului Monetar Internaţional suma de 1,6 miliarde de euro.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie