Antonescu: PSD s-a întors cu spatele la prezent şi se îndreaptă spre perioada de partid stat 2000-2004”

Premierul Victor Ponta şi liderul liberalilor Crin Antonescu
Premierul Victor Ponta şi liderul liberalilor Crin Antonescu (Ioana Florea/Epoch Times)

Preşedintele PNL Crin Antonescu a calificat, luni, în cadrul unei conferinţe de presă, drept „scandaloase” afirmaţiile premierului Victor Ponta potrivit cărora baronii PSD care au fost vizaţi recent de DNA sunt anchetaţi pentru că au obţinut scoruri ridicate în judeţele respective, adăugând că PSD „s-a întors cu spatele la prezent şi se îndreaptă către perioada de partid stat 2000-2004”.

Întrebat cum comentează declaraţiile premierului Ponta potrivit cărora acesta a firmat că nu se dezice de liderii PSD anchetaţi de DNA, Crin Antonescu a replicat: „Eu cred că e scandalos. Faptul că domnul Ponta declară că nu se dezice de nişte colegi de partid care sunt sub cercetarea organelor judiciare, acest lucru pot să-l înţeleg, pot să-l şi apreciez. Dacă acest „nu mă dezic de ei” are înţelesul: „da, sunt colegii mei, am fost coleg cu ei, îi consider nevinovaţi până la proba contrară sau până la o sentinţă definitivă care să spună altceva”, până aici e corect. Ce e scandalos este ca mai departe, ca prim-ministru, să afirmi că doar - şi ăsta e cuvântul, l-am reţinut la domnul Ponta - doar din cauză că a obţinut rezultate foarte bune PSD în judeţele acelea, aceşti oameni au probleme. Pentru că aşa cum ţinem la prezumţia de nevinovăţie şi e normal să cerem ca oameni care nu au fost condamnaţi să fie trataţi ca nevinovaţi, la fel de normal e să nu prejudecăm noi asupra unor acte ale justiţiei şi să afirmăm că acţiunea justiţiei e lipsită de temei. Nu cred că îşi poate permite asta”.

În opinia liderului liberal, PSD-ul actual s-a întors cu spatele la prezent şi se îndreaptă către perioada de partid stat 2000-2004.

„Ideea pe care o văd în acest pasaj al premierului este una foarte îngrijorătoare pentru mine, este una care confirmă ceea ce noi am spus încă din momentul în care s-a rupt USL, şi anume că PSD actual este pe un marşarier rapid, ca să spun aşa, s-a întors cu spatele la prezent, la lumea în care trăim, la viitor, şi se îndreaptă în pas alergător către perioada 2000-2004 şi deci către tentativa de a fi partid stat. Numai în filosofia unui partid stat poţi spune că cineva ca domnul Duicu este supus unei cercetări şi că un judecător a dat mandat de arestare pentru că partidul nostru, PSD, are rezultate bune acolo la Mehedinţi”, a subliniat Crin Antonescu.

Preşedintele PSD, Victor Ponta declară luni că nu se dezice de preşedinţii de consilii judeţene care sunt cercetaţi pentru corupţie de procurorii DNA "doar pentru că sunt din judeţe unde PSD stă foarte bine", premierul referindu-se la Adrian Duicu, preşedintele CJ Mehedinţi, precum şi alţi şefi de consilii judeţene. Premierul A subliniat că primarul Gheorghe Ştefan nu mai are nicio problemă după ce a trecut la PMP.

„Eu cred că vom lua mai multe voturi, pentru ca oamenii ştiu foarte bine. Eu nu mă dezic nici de Adrian Duicu, nici de Prioteasa, nici de toţi ceilalţi care, doar pentru că sunt din judeţe unde PSD-ul stă foarte bine, au probleme, ştiam cu toţii acest lucru că asta se va întâmpla până în noiembrie”, a precizat premierul Ponta.

La întrebările presei dacă sugerează că persoanele respective sunt victimele unor presiuni, Ponta a susţinut că el nu insinuează nimic, dar a afirmat că „domnul Penalti”, adică primarul oraşului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, nu ar mai avea probleme cu justiţia după ce a trecut la Partidul Mişcarea Populară (PMP) susţinut de preşedintele Traian Băsescu .

„Eu vă spun doar că am văzut la dumneavoastră un breaking-news, în urmă cu ceva timp, 'Percheziţii la Piatra Neamţ, la primărie', după care domnul 'Penalti', altfel un om simpatic pe care îl apreciez, a trecut la PMP şi nu mai are nicio problemă. Ce să fac? Să-i spun şi lui Duicu să treacă la PMP? Nu, asta e”, a adăugat Ponta.

Curtea de Apel Bucureşti a hotărât, vineri, arestarea preventivă pentru 30 de zile a preşedintelui Consiliului Judeţean Mehedinţi Adrian Duicu într-un dosar în care este acuzat de trafic de influenţă, cumpărare de influenţă, instigare la dare de mită, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii nedestinate publicităţii, în scopul obţinerii de foloase necuvenite, instigare la abuz în serviciu, două infracţiuni de folosirea influenţei şi autorităţii.

Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, este urmărit penal într-un dosar în care sunt vizaţi funcţionari ai instituţiei, care ar fi intervenit pentru adjudecarea unor licitaţii către firme agreate, în schimbul unor "comisioane".