Analiza lui Lăzăroiu. Tăvălugul justiţiei, blocarea economiei şi ruşii de la graniţă
alte articole
Luaţi cu tăvălugul de procurori, oamenii politici sunt prinşi între ciocan şi nicovală, având efectiv două variante de scăpare - fie fac front comun şi opresc ofensiva, fie se eliberează din chingile unui carusel care îi trimite direct la închisoare, scrie fostul consilier prezidenţial, Sebastian Lăzăroiu, într-o amplă analiză postată marţi pe contributors.ro.
"Prima variantă va fi greu de realizat. Faptul că Rusia e la graniţele României face ca atenţia pe care aliaţii noştri o acordă consolidării statului de drept la Bucureşti să fie maximă. Dacă ne simţim mai siguri în NATO, atunci va trebui să ne comportăm ca un membru NATO. A doua variantă cere un minim consens şi, deci, voinţă politică pentru schimbare", a explicat acesta.
De fapt, mai există şi a treia variantă, a adăugat fostul ministru al Muncii - cea aplicată acum de politicieni: nu facem nimic, elita e decapitată de la o zi la alta, economia şi administraţia rămân blocate, iar Vladimir Putin pândeşte la graniţe un moment bun să ne ia sub aripa lui protectoare.
"Ne place, nu ne place, poza zilei de astăzi arată puţin înfricoşător. Asistăm la un adevărat măcel al elitei politice şi de afaceri din ultimele decenii. Sigur, asta se întâmplă deja de cel puţin doi ani. Ofensiva justiţiei n-a ocolit pe nimeni: foşti premieri, miniştri şi foşti miniştri, magistraţi, patroni de presă, oameni de afaceri influenţi, parlamentari, primari, preşedinţi de consilii judeţene. Unii sunt în arest, alţii sunt cercetaţi în libertate, alţii ispăşesc deja pedepsele în penitenciar", scrie Sebastian Lăzăroiu.
În opinia acestuia, cine are mai mult timp de lectură, poate desluşi şi mecanismele prin care toată această încrengătură politico-economică a reuşit să folosească pârghiile statului pentru a devaliza banii publici - din rechizitorii, stenograme, referatele procurorilor, putem reconstitui cu uşurinţă acel modus operandus care a făcut ca instituţiile publice să lucreze mai mult în interesul unor grupuri decât în beneficiul tuturor.
Sebastian Lăzăroiu susţine că, dacă studiem acel modus operandus, care transpare din referatele procurorilor, vom vedea că, în mare măsură, tot răul se trage de la finanţarea partidelor politice, politizarea administraţiei publice şi clientelismul politic din companiile de stat.
"Trebuie să fim sinceri şi să recunoaştem că suntem contemporani cu ei. Pe unii i-am votat, pe alţii i-am aplaudat, oricât am vrea să credem că nu avem nicio responsabilitate, ei sunt produsul unei societăţi care nu a avut destulă forţă să oprească timp de un sfert de secol acest flagel al corupţiei. Poate mulţi suntem dezgustaţi că ei reprezintă "elita", dar ăsta e purul adevăr, cel puţin în sensul clasic al termenului "elită": ei au condus partidele politice, cluburile de afaceri, cluburile de fotbal, instituţiile statului, trusturile media. Mai pe scurt, ei au fost liderii noştri", a mai precizat Sebastian Lăzăroiu.
Efectele imediate ale acestei cruciade, chiar dacă ne facem uneori că nu le vedem, sunt cumva inevitabile, susţine fostul consilier, făcând referire la blocarea administraţiei publice, stagnarea economiei, preocuparea politicienii tot mai mare pentru propria supravieţuirea şi mai puţin pentru reforme.
Practic, guvernarea e pusă pe avarii cu atât mai mult cu cât este ameninţată din opoziţie, nimeni nu mai semnează nimic, oamenii de afaceri nu mai investesc, lobby-ul a intrat în adormire, apreciază Lăzăroiu, adăugând că asta se vede la nivelul simţului comun în expresia "nu mai sunt bani" - "Da, nu mai sunt bani, pentru ca un întreg sistem care făcea banii să circule a fost scurt-circuitat de justiţie."
"Nici contextul regional şi internaţional nu ne dă motive de prea mare optimism. Unele ţări europene realizează că stau cu teroriştii în casă, populismul e în creştere, fie împotriva imigranţilor, fie împotriva austerităţii, iar Federaţia Rusă ameninţă să tulbure serios apele în la graniţele de est ale Uniunii Europene. Chiar dacă am vrea ca toate lucrurile astea să nu ne afecteze, suntem prinşi aproape fără scăpare în horă
Pentru a citi continuarea analizei fostului consilier prezidenţial intraţi aici Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.