Lavrov şi "factorii iritanţi" ai Kremlinului

Acuzaţiile de corupţie aduse Kremlinului sunt, pentru ruşi, cel puţin la fel de iritante ca scutul antirachetă american. Într-un discurs ţinut marţi în faţa reprezentanţilor Federaţiei Ruse, şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov şi-a expus nemulţumirea faţă de faptul că americanii continuă să lărgească Lista Magnistky, care este, alături de scutul antirachetă, un "factor iritant" în relaţiile între Moscova şi Washington.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov. (KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP / Getty Images)
Loredana Diacu
18.12.2013

Acuzaţiile de corupţie aduse Kremlinului sunt, pentru ruşi, cel puţin la fel de iritante ca scutul antirachetă american. Într-un discurs ţinut marţi în faţa reprezentanţilor Federaţiei Ruse, şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov şi-a expus nemulţumirea faţă de faptul că americanii continuă să lărgească Lista Magnistky, care este, alături de scutul antirachetă, un "factor iritant" în relaţiile între Moscova şi Washington.

"Am evocat deja scutul antirachetă, dar există, de asemenea şi alţi factori iritanţi [în relaţie Rusia - SUA], precum tentativa de a lărgi, fără oprire, aşa numita listă Magnitsky şi problemele legate de adopţia copiilor ruşi", a declarat Lavrov.

"Lista Magnitsky" şi iritarea regimului de la Kremlin

"Lista Magnitsky" este un subiect care irită puternic regimul de la Kremlin, căci arată amploarea corupţiei oficialilor ruşi.

Serghei Magnitsky a fost un contabil care a dezvăluit strânsa colaborare între Mafia rusă, poliţie şi oficiali din aparatul de stat. Magnitsky a fost arestat în 2008, după ce a acuzat mai mulţi oficiali ruşi de o fraudă de 230 de milioane de dolari. A murit în închisoare în urma bătăilor crunte şi a tratamentelor abuzive. Din cauza modului barbar în care a fost tratat, moartea sa a declanşat proteste masive în lumea civilizată. Rusia a redeschis un procesul postum împotriva lui Magnitsky, într-un efort de a-şi repara imaginea, rezultatul fiind însă opus.

La sfârşitul lui 2012, Casa Albă a întocmit aşa numita listă a lui Magnitski, un document care cuprinde numele ruşilor implicaţi în moartea contabilului Magnitsky. Pe lângă faptul că numele acestora au fost făcute publice, ruşilor puşi pe lista ruşinii le-a fost interzis accesul în SUA şi li s-a blocat accesul la orice active pe care aceştia le deţineau pe teritoriul american. Prin lege, toate activele deţinute de aceste persoane în Statelor Unite au fost îngheţate şi orice cetăţean american care intră în legături economice cu acestea riscă sancţiuni penale.

Kremlinul a reacţionat prompt, Putin semnând un decret prin care a interzis adopţiilor copiilor ruşi de către cetăţeni americani şi anunţând retragerea din acordul de cooperare cu Statele Unite în domeniul luptei anti-drog şi a criminalităţii. De asemenea, Moscova a interzis în primăvara acestui an accesul unor oficiali americani pe teritoriul sau, informând că dacă SUA se ţine de lista Magnitsky, este îndreptăţită să facă liste negre şi ea.

De curând, Magnitsky a revenit în atenţia justiţiei americane, procurorii americani urmând să pună sechestru pe mai multe imobile din New-York care ar fi fost folosite de mafia rusească cu implicarea şi complicitatea unor oficiali ruşi de rang înalt. De asemenea, americanii au anunţat lărgirea listei Magntisky ceea ce înseamnă că numele altor oficiali corupţi ruşi vor fi dezvăluite lumii întregi.

Anunţul a creat iritare la Kremlin şi nu se ştie ce măsuri vor urma în plus faţă de cele luate deja şi dacă vor fi la fel de "tranşante" ca cele luate împotriva factorului iritant numit scutul antirachetă NATO, proiect în care este implicată şi România prin baza de la Deveselu.

Reamintim că după ce Lavrov a declarat în octombrie că Rusia este gata "pentru un dialog constructiv cu SUA şi NATO" în privinţa scutului AEGIS, două luni mai târziu, cotidianul Build informa că ruşii au instalat baterii antirachetă la frontierele UE. Locaţiile acestora, aşa cum au fost surprinse de imaginile satelit, şi raza pe care acestea acţionează permit inclusiv un atac asupra oraşului Berlin.

SUA nu poate fi însă înconjurată de aruncătoare de rachete şi nici presa nu poate fi oprită să facă publice ştiri despre corupţia endemică ce îmbolnăveşte statul mafiot rus, astfel încât lista Magnitsky continuă să fie "un factor iritant" pentru Kremlin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor