Navalny: "Nu staţi! Broscoiul nu se va da jos de pe conducta de ţiţei de unul singur"
alte articole
Vestea condamnării lui Alexey Navalny, cel mai vocal critic al lui Vladimir Putin a pus în mişcare numeroase roţi în societatea rusă şi nu numai.
Lumea civilizată a emis îngrijorări prin Uniunea Europeană şi SUA care au exprimat dubii faţă de domnia legii în Rusia şi faţă de modul în care sunt trataţi oponenţii lui Putin. Casa Albă în special, a numit incidentul „un tipar comportamental menit suprimării dizidenţei”.
Vineri, cazul lui Navalny a fost comparat de presa occidentală cu infamele procese politice apărute peste tot în statele comuniste în epoca lui Iosif Stalin.
Verdictul a declanşat şi furtuni în societatea rusă. Mii de ruşi au au protestat în Moscova şi Sf Petersburg joi seara, poliţia deţinând zeci de oameni în ambele oraşe, fără să existe însă ciocniri majore.
În ultimul său mesaj de la Tribunal, Navalny a vorbit despre Putin numindu-l „broscoi” care abuzează vastele rezerve petroliere ale Rusiei şi a cerut fanilor săi să continue campania.
„Nu vă fie dor de mine. Iar cel mai important – nu staţi. Broscoiul nu se va da jos de pe conductă de ţiţei de unul singur”
În Piaţa Manej din Moscova s-au adunat peste 3 mii de persoane cu portrete ale lui Navalny. Conform declaraţiilor poliţiei aproximativ 50 dintre acestea au fost deţinute, poliţie încercând să oprească demonstranţii mai vocali care strigau „Ruşine” „Putin este un hoţ!” şi să-i captureze pe cei care afişau portrete.
În Sf. Petersburg au fost arestaţi câteva zeci de oameni, în demonstraţii care au adunat sub 1000 de oameni, conform martorilor oculari.
„Nu vă fie dor de mine. Iar cel mai important – nu staţi. Broscoiul nu se va da jos de pe conductă de ţiţei de unul singur”
Putin stăpâneşte. Până când însă?
Cu toate demonstraţiile suporterilor lui Navalny din ultima perioadă, conform unui studiu efectuat de Centrul Levada – apropiat puterii – Putin este sprijinit de 63% dintre locuitorii Rusiei. Navalny-proaspăt înrolat în cursa pentru ocuparea postului de Primar al Moscovei - deţine numai 8% din electoratul moscovit.
Rusia lui Vladimir Putin are o istorie de procese politice scandaloase, care au făcut victime în rândul dizidenţilor sau oponenţilor săi.
Cel mai celebru caz este cel al magnatului petrolului, Mihail Hodorkovsky şi Platon Lebedev, condamnat pentru practici contabile care la vremea respectivă erau larg răspândite în marile companii petroliere ruse. Hodorkovsky, care a făcut avere în apele tulburi de după căderea Rusiei Sovietice, a enervat Kremlinul finanţând o serie de grupuri independente de Kremlin şi o mulţime de ziare critice la adresa stăpânilor Rusiei. Cireaşa de pe tort a fost dorinţa – pe atunci celui mai bogat om al Rusiei - de a-şi construi propriul sistem de conducte de petrol.
Hodorkovsky a fost închis (condamnat apoi încă odată în alt proces), Yukos - dezmembrată şi vândută apropiaţilor lui Putin.
Cel mai recent caz este cel al lui Serghei Magnitsky, un contabil care a descoperit nereguli contabile masive comise de autorităţile ruse. A fost închis, iar în închisoare omorât prin bătaie şi tratamente abuzive. Din cauza modului barbar în care a fost tratat, moartea sa a declanşat proteste masive în lumea civilizată. Rusia a redeschis curând procesul împotriva lui Magnitsky, postum, într-un efort de a-şi repara imaginea, rezultatul fiind însă opus.